Gemeente Giessenlanden


Azc in Gorinchem

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft van de Gorcumse gemeenteraad groen licht gekregen om de mogelijke vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) op de locatie station Papland in Gorinchem-Noord te onderzoeken. De Gorcumse gemeenteraad besloot dat tijdens zijn vergadering van 17 februari 2011.

De gemeente Gorinchem heeft een lijst met veelgestelde vragen opgesteld. Hierin vindt u meer informatie over onder andere de voorwaarden die de gemeenteraad van Gorinchem stelt aan de komst van het asielzoekerscentrum. Het antwoord op 3 vragen vindt u hieronder. De complete lijst met vragen en antwoorden vindt u op: www.gorinchem.nl

Â

Waar zou het azc precies komen te liggen?

We spreken over een asielzoekerscentrum op âPaplandâ, maar dat klopt eigenlijk niet. De beoogde locatie voor het azc ligt op De Grote Haar, nabij het toekomstige station Papland. Bijgaand kaartje verduidelijkt de juiste locatie.

Â

Hoe worden omwonenden en andere belanghebbenden nu verder betrokken?

Omwonenden in Gorinchem en Giessenlanden en andere betrokkenen (winkeliers, scholen, zorginstellingen etc.) ontvangen zeer binnenkort een brief met een uitnodiging om zich op te geven voor een omwonendenoverleg. In het overleg praten de leden ervan met gemeente en COA over allerlei zaken rondom de komst van het azc. In het eerste stadium gaat het dan vooral over de voorbereidingen; na de komst van een azc komt de dagelijkse praktijk aan de orde.

Â

Hoe gaat het proces verder?

Het COA moet nu eerst vaststellen of het inderdaad op basis van de voorwaarden van Gorinchem op Papland een azc wil vestigen. Als dat zo is, dan leggen gemeente Gorinchem en COA daarover afspraken vast in een overeenkomst. Afgesproken is dat deze overeenkomst voordat hij wordt getekend eerst wordt getoetst door de gemeenteraad tijdens een raadsbijeenkomst. Vervolgens is een planologische procedure nodig om een asielzoekerscentrum op âPaplandâ te kunnen vestigen. Het zal naar verwachting nog zeker enkele jaren duren voordat er daadwerkelijk asielzoekers verblijven op Papland.

Â

Heeft u vragen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Gorinchem? Neemt u dan contact op met mevrouw C. van der Berg, van de gemeente Gorinchem, via telefoonnummer: (0183) 65 95 95.

Â

Locatie AZC

Â