Rechtbank Utrecht


Geen straf voor buschauffeur na dodelijk ongeval

24 februari - De rechtbank in Utrecht heeft donderdag geen straf opgelegd aan een buschauffeur die in maart 2009 op de Biltsetraatweg in Utrecht een dodelijke aanrijding veroorzaakte. Hierbij kwam een 11-jarige jongen om het leven. De rechtbank achtte bewezen dat de chauffeur door rood reed, maar straffen dient naar het oordeel van de rechtbank in deze zaak `geen enkel redelijk doel'.

De rechtbank achtte niet bewezen dat de chauffeur de maximumsnelheid had overtreden. Normaal mag ter plekke 80 km/uur gereden worden. Op het moment van het ongeluk waren er echter werkzaamheden. Kort na het ongeval bleek dat de borden bij de Berekuil die een snelheidsbeperking van 50 km/uur aangaven, afgedraaid stonden en niet is komen vast te staan of ze kort voor het ongeluk zichtbaar voor het verkeer waren. Daarom ging de rechtbank uit van een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Er is niet vast komen te staan dat de chauffeur die maximumsnelheid overtrad.

Wel achtte de rechtbank bewezen dat de chauffeur door rood licht had gereden. De situatie ter plaatse was echter onduidelijk. Het rode licht voor rechtdoorgaand verkeer hing boven een afgesloten rijbaan. Het verkeer werd omgeleid over de baan voor rechtsafslaand verkeer. Het verkeerslicht voor die rijbaan stond toen het ongeval gebeurde wel op groen. De rechtbank oordeelde dat niet ondenkbaar is, dat verdachte bij deze onduidelijke situatie in de veronderstelling verkeerde dat dit groene licht ook voor het rechtdoorgaand verkeer gold. De rechtbank achtte daarmee weliswaar bewezen dat de chauffeur door zijn handelen de veiligheid van het verkeer in gevaar bracht, maar dit verwijt is volgens de rechtbank relatief gering.

Naar het oordeel van de rechtbank staat vast dat de wegbeheerder heeft nagelaten de verkeersregelinstallatie voor de duur van de uitvoering van de wegwerkzaamheden over te schakelen op `geel knipperen'. In dat geval zou het voor alle verkeersdeelnemers ter plaatse duidelijk geweest zijn dat er op dat moment sprake was van een verwarrende en als gevolg daarvan gevaarlijke en onoverzichtelijke situatie. Dan had dit dodelijke ongeval wellicht voorkomen kunnen worden.

De rechtbank stelde vast dat deze zaak alleen maar verliezers kent. Het slachtoffer is op 11-jarige leeftijd, in de bloei van zijn leven op uiterst tragische wijze verongelukt. Zijn moeder, grootouders en andere familieleden zijn door dit verlies zeer diep getroffen. De rechtbank is ervan overtuigd, dat ook de verdachte zeer geraakt is door deze ingrijpende gebeurtenis. Hij zal hier - net als de familie van het slachtoffer - levenslang onder gebukt gaan.

Vergelding is naar het oordeel van de rechtbank in deze strafzaak geen grond voor de bestraffing. Toen hij het rode stoplicht niet zag en doorreed was er bij de chauffeur geen sprake van kwaad opzet of ernstige schuld. Een straf zal er ook niet aan bijdragen dat de verdachte in de toekomst geen nieuwe strafbare feiten in het verkeer pleegt. De rechtbank verwacht dat hij na het vreselijke gebeuren op 19 maart 2009 altijd extra oplettend zal zijn in het verkeer.

Evenmin zal de oplegging van een straf de algemene preventie of de normhandhaving kunnen dienen. De norm dat niemand de veiligheid in het verkeer in gevaar mag brengen, staat immers niet ter discussie. Een straf - hoe hoog ook - zal het slachtoffer niet terug kunnen brengen in het leven en aan het grote gemis van zijn familie niets kunnen veranderen. Naar het oordeel van de rechtbank dient het opleggen van een straf in dit geval geen enkel redelijk doel. Daarom heeft de rechtbank de verdachte schuldig verklaard zonder toepassing van straf.

LJ Nummer

BP5582

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 24 februari 2011