Wageningen Universiteit en Researchcentrum 24 feb 2011
Nummer: R2

In de jaren negentig liet Jaap Dirkmaat van vereniging Das & Boom regelmatig bouwprojecten stilleggen vanwege de aanwezigheid van de korenwolf of een ander zeldzaam dier. Die tactiek van de juridische weg kan ook werken tegen het natuurbeleid van de huidige regering meent Dirkmaat. Hij gaat Das & Boom daarom heroprichten. Goed idee? Bernd van der Meulen, Hoogleraar recht en bestuur aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR:

âHet recht is de moeite waard om voor op te komen, ook als dat knokken betekent in de rechtszaal. Bedreigde dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, dus als iemand anders dat voor ze wil doen: heel graag! Het spreekt niet vanzelf dat de Nederlandse regering zich aan de Europese regels houdt waaraan zij zichzelf gebonden heeft. Dit kabinet zoekt op allerlei beleidsterreinen de randjes op en is weinig enthousiast over afspraken die zijn gemaakt inzake âlinkse hobbyâsâ. Wie op zoek gaat naar minimumvarianten maakt altijd grote kans daadwerkelijk onder de rand te zakken.

Volgens Natura 2000, het uitgebreide programma van Europese richtlijnen voor natuurbescherming, dient Nederland voldoende beschermingsmogelijkhedenvoor de natuur te bieden. Daarin moet de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) nou juist voorzien. Nederland ziet zich graag als rolmodel en gidsland, maar het waarmaken van die ambities valt wel eens tegen. Ons land is herhaaldelijk op de vingers getikt wegens overtredingen van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn.

Das&Boom staat niet bekend als een organisatie die wild om zich heen mept. Ik acht ze zeker in staat om met een zorgvuldig opgezette procedure het Nederlandse natuurbeleid kritisch aan de Europese richtlijnen te toetsen. Gemiddeld heeft een beroep tegen overheidsbeslissingen een kans van slagen van 1 op 4.

Een kansrijke tactiek is het aanvechten van beslissingen die verder gaan dan alleen vertraagde uitvoering. Die echt afbraak van de EHS betekenen. Denk aan kap- of bouwvergunningen voor terreinen die deel uitmaken van de EHS. Daar maak je dan bezwaar tegen op grond van de stelling dat zoân besluit in strijd is met Europese regels, waardoor het belang van bijvoorbeeld de dassen waarvoor je opkomt, wordt aangetast. Dan moet zoân beslissing worden heroverwogen. Zo nodig kun je daarna in beroep, uiteindelijk bij de Raad van State. Die moet het Europese recht toepassen. Zo heeft Das&Boom al eerder belangrijke overwinningen geboekt.â | Marion de Boo.

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl