Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie

Opmerkelijk experiment: Het Nieuwe Werken in de trein!

24 februari 2011 - 13:36

AWVN en Berenschot hebben samen van een droom werkelijkheid gemaakt! AWVN is tot winnaar in haar groep uitgeroepen op het event Destination Innovation, van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie eind 2010. Het winnende idee: Plaats- en tijdonafhankelijk samenwerken tussen AWVN collega's en leden in de trein, `DE AWVNS'. De prijs: Een workshop van Berenschot om aan de slag te gaan met het idee.

Dinsdag 22 februari was het zover: een team van AWVN'ers ging onder begeleiding van Berenschot hun idee tot werkelijkheid maken, waar anders dan: in de trein!

De resultaten van de dag?

Een uitgewerkt idee
Een AWVN-treincoupé als ontmoetingsplek voor adviseurs, leden en andere professionals. Als AWVN-lid heb je je vraag via een online portal kenbaar gemaakt. Het systeem geeft een voorstel van een te maken reis, die je zelf naar behoefte kunt optimaliseren. Bij jou in de buurt stap je in de AWVNS-trein. Op het AWVNS-planbord heb je kunnen zien dat jouw vraag over pensioenen in de trein tussen Amsterdam en Maastricht aan bod komt en welke AWVN-adviseurs zich over je vraag gaan buigen. Andere leden met eenzelfde vraag kunnen ook instappen. Reistijd = werktijd. Wat is vertraging? Een trein missen? Ruim plannen geeft gevonden tijd om nog even een telefoontje te plegen of koffie te drinken. Tijd en plaats krijgen een andere beleving.

Een innovatieve workshopvorm rijker
Met de auto in spitstijd naar een afgelegen locatie om een dag lang in een zaal nieuwe kennis op te doen? Het kan ook anders: een workshop in de trein! Makkelijk bereikbaar, geen beamer, flipover en ellenlange plenaire sessies maar werken in kleine groepen en communicatie via telefoon en internet. Voorbij glijdende landschappen inspireren en een overstap is een fysieke deadline. Buiten de spits is het lekker rustig in de trein en kun je in kleine groepen prima aan het werk. Is het wat drukker in de trein? Tijdens de workshop hebben wij gemerkt dat ideeën van medereizigers bijdragen aan creatieve resultaten.

Een workshop in de trein daagt je uit tot het vinden van creatieve oplossingen. Een ongeval op het spoor, betekent met de hele groep in en uit de trein, maar ook een natuurlijke break en nieuwe energie. Het is interessant is om verdere mogelijkheden te onderzoeken. Zo kan dit idee bijdragen aan een hogere bezettingsgraad van de treinen buiten de spits, wat zowel voor de NS als ook voor andere organisaties kansen biedt.
Nu de eerste voor- en nadelen zichtbaar zijn, gaat de AWVN de uitdaging aan om het idee verder in de praktijk te brengen.

Heeft het bovenstaande je nieuwsgierigheid gewekt? Volgende maand kan je meer lezen over onze reis van droom naar werkelijkheid, van Utrecht naar Enschede en weer terug.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jolanda Lekkerkerk (AWVN) of Femke Boost (Berenschot).