Nieuw-Vlaamse Alliantie




Akkoord over verstrenging gezinshereniging

klok 23 februari 2011

N-VA, CD&V, Open Vld en MR hebben een akkoord bereikt over een verstrenging van de gezinshereniging. In navolging van buurlanden Frankrijk en Nederland worden er zo strikte vereisten voor huisvesting en inkomen uit eigen middelen opgelegd aan vreemdelingen en Belgen die een partner of echtgenoot uit het buitenland laten overkomen. De kernpunten van het akkoord zijn (1) Verstrenging voor zowel Belgen als niet-EU-onderdanen, (2) Bewijs van huisvesting bepaald door de bevoegde (gewestelijke) overheid, (3) Bestaansmiddelenvereiste die garandeert dat de gezinshereniger kansen krijgt in de samenleving, (4) Ook schijnsamenwoonst vanaf nu aangepakt, (5) Wachttermijn van twaalf maanden, (6) Enkel aanvragen vanuit het buitenland, en (7) Drie jaar controle op alle criteria die in de wet worden voorzien.

Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V): "Wie een gezinslid wil laten overkomen moet bewijzen over toereikende en regelmatige inkomsten te beschikken, waarvoor een richtbedrag komt van 120 % het bedrag van een leefloon. Sociale uitkeringen als kindergeld, leefloon en wachtuitkering kunnen uiteraard niet meetellen om aan te tonen dat men over het vereiste inkomen beschikt."

"De mogelijkheid om een verblijfsvergunning op basis van samenwoonst te krijgen, wordt vaak misbruikt. In het akkoord worden nu strengere voorwaarden gekoppeld aan de samenwoonst, zoals drie jaar tenlasteneming door de gezinshereniger en de uitsluiting van hen die een poging tot schijnhuwelijk hebben ondernomen."

Maximale impact Kamerlid Theo Francken (N-VA): "De meerderheid van de gezinsherenigingen wordt door Belgen aangevraagd. Door de regels uniform te maken kunnen we de nieuwe, strengere voorwaarden opleggen aan een zo ruim mogelijke groep, waardoor een maximale impact kan worden gerealiseerd."

"Voortaan zal men een aanvraag gezinshereniging enkel kunnen indienen vanuit het buitenland, en dus niet langer vanuit België zelf. Daarmee komt een einde aan het latente misbruik van gezinsmigratie via toeristenvisa."

Broodnodige en sociale maatregelen Kamerlid Bart Somers (Open Vld): "Met de inkomensvereiste wordt vermeden dat gezinsherenigers en hun kinderen in een situatie van armoede en achterstelling terechtkomen. Dit is een absolute noodzaak om van gezinshereniging een succesverhaal te maken : er wordt gegarandeerd dat de nieuwkomer niet ten laste valt van de sociale zekerheid. Bovendien heeft het een bewezen positief effect op de arbeidsparticipatie van in België verblijvende allochtone gemeenschappen."

"Wie iemand wil laten overkomen uit het buitenland moet over voldoende huisvesting beschikken om die persoon menswaardig te huisvesten. Nu komen gezinsherenigers vaak in lamentabele en veel te kleine woningen te recht, waarmee enkel huisjesmelkers gebaat zijn. De vereiste van goede huisvesting is derhalve een broodnodige en sociale maatregel."

Aan nieuwkomers kansen geven De aanpassing is een grote stap vooruit. Samen met het consequente inburgeringsbeleid van de Vlaamse overheid, waarbij aan elke nieuwkomer verplicht taallessen en een inburgeringstraject worden aangeboden, verzekeren we voortaan dat de gezinshereniging duurzaam is en kansen biedt aan de migrant én aan onze maatschappij. Auteur(s): Theo Francken, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be