Gemeente Breda

Breda behoudt kunstwerken Heuvel 100
Om het kunstwerk van Fons Neijens, dat zich bevindt aan de buitenzijde van het voormalige zakencentrum Heuvel 100, te kunnen behouden hebben Gemeente Breda en pandeigenaar woningbouwvereniging Laurentius besloten dit op professionele wijze te laten verwijderen. Laurentius zal ook het kunstwerk van Piet Buijs, eveneens aan de buitenzijde van het gebouw, veiligstellen. Voor zijn kunstwerk binnen geldt dat inspanning van partijen wordt gevraagd die zich hebben ingezet voor het behoud ervan.

De kosten voor het zorgvuldig verwijderen van het werk van Fons Neijens word gedeeld door Gemeente Breda en Laurentius. Wethouder Bob Bergkamp: "We nemen de roep van de initiatiefnemers tot behoud van de kunstwerken serieus. De gemeente en Laurentius willen vanuit de wijkontwikkeling in Heuvel hier graag een bijdrage aan leveren. De initiatiefnemers zijn nu aan zet om middelen voor restauratie en herplaatsing bijeen te brengen. We willen hen natuurlijk ondersteunen bij het vinden van een alternatieve locatie. Zolang er nog geen andere plek voor het kunstwerk is gevonden wordt het kunstwerk opgeslagen."

Voor het werk van Piet Buijs aan de binnenzijde van het gebouw geldt dat verwijderen te complex is. Dit brengt hoge kosten met zich mee. Belangstellenden krijgen tot 4 maart de tijd om het kunstwerk zelf te verwijderen. Daarna zal het kunstwerk met de sloop worden meegenomen.

Ook voor het werk van Piet Buijs aan de buitenzijde geldt dat belangstellenden tot 4 maart de tijd hebben om zelf het kunstwerk te verwijderen. Daarna zal Laurentius het werk door het sloopbedrijf laten uitzagen inclusief de betonnen balk waarin het is opgenomen. Er kan dan geen garantie worden gegeven dat dit zonder beschadiging gebeurt. Laurentius kijkt nog naar een nieuwe bestemming voor dit kunstwerk.

Alle drie de kunstwerken zijn door het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) in opdracht van Laurentius gedocumenteerd en beschreven.

Breda, 24 februari 2010