Gemeente Bergen op Zoom


Courage presenteert onderzoeksresultaten en Jaaroverzicht 2010

Courage presenteert vandaag, 24 februari, de resultaten van de Drugsscan die in opdracht van de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal is uitgevoerd. In de Drugsscan zijn de gevolgen van het gewijzigd cannabisbeleid onderzocht. Ook het jaaroverzicht Courage 2010, waarin de resultaten van het afgelopen jaar vermeld staan wordt gepresenteerd.

Onderzoeksresultaten (Drugsscan)

Sinds 16 september 2009 is het nulbeleid ingevoerd in de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal, waarbij geen gedoogde coffeeshops meer worden toegestaan. Met het voeren van een nulbeleid zijn de belangrijkste beweegredenen om voor drugs naar Bergen op Zoom en Roosendaal te komen niet langer aanwezig, waardoor de stroom drugstoeristen en de daarmee gepaard gaande overlast danig werd ingeperkt.

In de Drugsscan worden diverse aspecten belicht, zoals drugstoerisme, drugsoverlast en drugscriminaliteit. Onder meer blijkt dat de helft van de ondervraagde bewoners van Bergen op Zoom en Roosendaal een afname merkt van drugstoeristen. Ook de geregistreerde straathandel is in Bergen op Zoom met 45% afgenomen en in Roosendaal met 36%. Hierdoor mogen we spreken van een succesvolle maatregel.

Jaaroverzicht Courage 2010

Het jaar 2010 stond in het teken van uitvoeren en monitoren van het gewijzigd cannabisbeleid. Er waren ook de nodige resultaten, zoals het oprollen van 120 kwekerijen die gezamenlijk goed waren voor een bedrag van bijna 2 miljoen euro. Ook juridisch waren er successen; in november 2010 was er goed nieuws toen de gemeente Roosendaal door de rechtbank in het gelijk werd gesteld om de gedoogvoorwaarden voor het exploiteren van een coffeeshop, welke waren opgenomen in de horeca-exploitatievergunning, in te trekken.

In het jaaroverzicht is verder te lezen dat Roosendaal en Bergen op Zoom van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties ⬠616.000, - hebben ontvangen, te gebruiken voor de pilots communicatie en monitoren. Dit vanwege de succesvolle campagne C'est Fini, die rond 16 september 2009 de drugstoeristen duidelijk maakte dat het gedoogbeleid in beide gemeenten was beëindigd.

Ook de resultaten van politieacties worden benoemd. Zoals de hennepruimdagen, waarbij in totaal 120 kwekerijen zijn opgerold met een ontnemingbedrag van ⬠1.851.714,-. Het totaal van de in beslag genomen verdovende middelen ( ⬠7.121.125,62) wordt in het jaaroverzicht toegelicht. Tevens zien we in het jaaroverzicht dat de meldingen die binnenkomen via het meldpunt qua aantal is toegenomen. Afgelopen jaar kwam er 971 meldingen binnen bij het meldpunt drugsoverlast Courage (in 2009 waren dat er 644). Tenslotte zijn er wederom handhavingacties geweest in onder andere enkele horecagelegenheden.

Courage

De speerpunten van Courage, die in april 2010 zijn geformuleerd, zijn naar aanleiding van de nieuwe onderzoeksresultaten behouden en aangescherpt. Zo zal de aanpak van jeugdgroepen, jeugdoverlast en handel in softdrugs worden geïntensiveerd, gebiedsverboden zullen actiever worden ingezet en er zijn eerste stappen gezet om te komen tot een integrale aanpak van hennepteelt.

Courage beperkt zich niet alleen tot de aanpak van drugsoverlast en drugscriminaliteit, maar wordt ook breder ingezet op de aanpak van criminele samenwerkingsverbanden. Alle partners van Courage pakken daarbij hun verantwoordelijkheid, waarbij het Openbaar Ministerie een sturende rol heeft als het gaat om het initiëren van strafrechtelijke onderzoeken naar deze criminele netwerken.