Belgische Federale Overheid



Brand in passiefhuis anders dan in traditionele woning

Datum: 24 februari 2011

De FOD Binnenlandse Zaken onderzoekt momenteel de brandveiligheid van passiefhuizen. Een eerste onderzoeksluik is afgesloten. Daaruit blijkt dat de risico's van brand in passiefhuizen enigszins anders liggen dan in traditionele huizen. In een passiefhuis stapelen rook en hitte zich sneller op.

Rook en hitte stapelen zich sneller op

Een passiefhuis heeft enkele duidelijke voordelen: door het lage energieverbruik is het beter voor het milieu en beter voor de energiefactuur.

Over de brandveiligheid is er minder duidelijkheid. Daarom heeft de minister van Binnenlandse Zaken in 2009 een studie aangevraagd.

De studie is uitgevoerd door professor Brohez van de universiteit van Bergen. Voor deze studie is via een computersimulatie een brand uitgewerkt in een klassiek gebouwd huis en één in een passiefhuis. De brand in het passiefhuis bleek sneller rook en warmte te genereren dan die in het klassiek gebouwd huis. Dat is niet zo verwonderlijk. Door de hoge isolatie, luchtdichtheid en gecontroleerde ventilatie kan de rook in een passiefhuis niet weg.

Plaats een rookmelder

De zaak moet nog verder onderzocht worden maar Binnenlandse Zaken lanceert toch al enkele aanbevelingen voor de veiligheid van bewoners en van de brandweer:

1. Plaats een rookmelder. Extra tips in verband met rookmelders vindt u op de website www.besafe.be.

2. Een goed evacuatieplan is noodzakelijk. Zorg ervoor dat u naast de voordeur nog een andere uitweg voorziet

3. Voorzie het ventilatiesysteem in uw huis van een terugslagklep. Die klep verhindert dat rook en giftige dampen in het hele ventilatiesysteem verspreid worden.

4. Als u een brand meldt aan de hulpdiensten 100 of 112, zeg er dan bij dat het om een passiefhuis gaat.

Risico's voor de brandweer

In een passiefhuis loopt de hitte sneller op en als brandweerlieden dan onvoorbereid of zonder waarschuwing binnen breken, riskeren ze een zogenaamde backdraft.
Een backdraft kan voorkomen als een brand in een afgesloten ruimte niet ontvlamt door een gebrek aan zuurstof. Zodra een deur of venster geopend wordt en zuurstof wordt toegevoegd, kunnen de hete, brandbare gassen in de ruimte ontploffen.
De brandweerkorpsen worden nu ingelicht over de resultaten van deze eerste, beperkte studie. Daarnaast wordt bij de opleiding van de brandweerlieden nadrukkelijk de aandacht gevestigd op de risico's die zij lopen bij interventie in passiefhuizen en hoe zij hiermee moeten omgaan.

België koploper in passiefhuizen

Passiefhuizen zitten in de lift. In 2009 zijn in heel België 171 passiefhuizen nieuw gebouwd. Dat is 0,4 % van het totaal aantal nieuwbouwhuizen.
Tegen 2015 zou hun aandeel oplopen tot 23,8 % of 13 058 passiefhuizen. België is na Duitsland en Oostenrijk één van de koplopers binnen Europa.