Provincie Noord-Holland

Provincie wil iepziekte bestrijden

24 februari 2011 -

Provincie wil samen met gemeenten zieke iepen opsporen en verwijderen.

De iepziekte heeft de Noord-Hollandse iepenpopulatie de afgelopen decennia behoorlijk uitgedund. De provincie wil samen met alle gemeenten een offensief starten om de zeer besmettelijke ziekte onder controle te krijgen en de karakteristieke boom te redden van de ondergang.

Cijfers
Al eeuwenlang siert de iep het Hollandse landschap en de historische binnensteden. Eind jaren '70 telde Nederland nog zo'n 5 à 6 miljoen iepen. In 2007 waren dat er in Noord-Holland naar schatting nog slechts zo'n 230.000, met een ziektepercentage van 5 procent. Actuele cijfers ontbreken, maar vaststaat dat de iep er anno 2011 nog veel slechter voorstaat.

Convenant
Om de iepziekte onder controle te krijgen, wil de provincie samen met de Noord-Hollandse gemeenten een iepenconvenant tekenen. Hierin wordt vastgelegd dat de gemeenten de komende 15 jaar actief zieke iepen opsporen en verwijderen. De provincie op haar beurt betaalt de kosten voor een zogenaamde nulmeting, die alle gezonde en zieke iepen in kaart brengt. Doel van het convenant is het ziektepercentage terugbrengen naar maximaal 2 procent. De provincie wil het convenant dit voorjaar met de gemeenten ondertekenen, onder voorwaarde dat alle gemeenten met iepen zich aansluiten.

Gedeputeerde Meerhof: "Juist omdat de ziekte zich niet aan gemeentegrenzen houdt, is een gezamenlijke bovenregionale aanpak noodzakelijk. Nietsdoen is eigenlijk ook geen optie. Zieke bomen kunnen omvallen en moeten uit veiligheidsoverwegingen hoe dan ook verwijderd worden. Op de lange termijn is duurzaam iepenbeheer aanzienlijk goedkoper dan de ziekte niet bestrijden."

Over de iepziekte
De iepziekte is een zeer besmettelijke schimmelziekte die wordt overgebracht door iepenspintkevers of via ondergrondse wortelverbindingen. De kevers kunnen grote afstanden afleggen, tot zo'n 7 kilometer. De ziekte openbaart zich tussen juni en september. De besmette bomen zijn dan gemakkelijk te herkennen. De bladeren worden bruin en blijven de hele zomer verdord aan de boom hangen. Na besmetting kan een iep binnen 2 tot 4 weken sterven. Zieke iepen zijn niet meer te redden en moeten zo snel mogelijk gekapt worden, om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.
---