Gemeente Tilburg

Persbericht
24 februari 2011

Vechtsportverenigingen lanceren Tilburg Budostad

Gezamenlijk aanbod van vechtsport

In Tilburg hebben zes vechtsportverenigingen hun krachten gebundeld. Onder de naam Tilburg Budostad gaan Spio / Ooms, Stamina Martial Arts, Aikidoschool Beljaars, Sportschool Balans, Sportclub La Sala en Po-Chi-Chuan onder begeleiding van de gemeente Tilburg samenwerken, samen leren en een krachtig en dynamisch aanbod van vechtsport neerzetten. Budo is de verzamelnaam voor vechtsporten zoals bijvoorbeeld karate, kick box, aikido en judo. Gisteren ondertekenden de deelnemende sportclubs in T-Kwadraat samen met de gemeente en de NIVM (Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij) de samenwerkingsovereenkomst voor Tilburg Budostad.

Professionalisering

Het doel van de samenwerkingsovereenkomst is een impuls te geven aan de ontwikkeling en professionalisering van vechtsporten in Tilburg. Zo willen de clubs aan het eind van 2012 duizend nieuwe kracht- en vechtsporters extra trainen, tien vechtsportleraren gezamenlijk hebben geschoold in agressieregulatie & weerbaarheid en twintig assistenten hebben opgeleid. Ook het organiseren van gezamenlijke wedstrijden is een van de doelen.

Begeleiding door de combinatiefunctionaris

Een combinatiefunctionaris van de gemeente ondersteunt voor minimaal twee jaar de verenigingen. De combinatiefunctionaris zorgt er ook voor dat de sportclubs en het onderwijs elkaar structureel weten te vinden. In eerste instantie zal de ondersteuning gericht worden op het behalen van het Fight Right Keurmerk. Dit keurmerk onderstreept én waarborgt dat clubs en trainers verantwoord, pedagogisch en veilig omgaan met vechtsport. Clubs die in aanmerking willen komen voor het Fight Right Keurmerk, onderschrijven ook de erecode van de vechtsport. Het eerste certificaat is inmiddels uitgereikt aan Aikidoschool Beljaars.

Tilburgse vechtsport op topniveau

Tilburg heeft een rijke topsporthistorie als het gaat om vechtsporten. Toppers zoals de Tilburgse Sportambassadeurs Tommy en Dennis Mollet en topvrouwen zoals Virginia Lourens en Canan Yorulmaz hebben hun roots in Tilburg.

---