Sociaal-Economische Raad


* 60 jaar SER

24 februari 2011

"Ik kan hier alleen maar volmondig `ja' op zeggen". Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bij het in ontvangst nemen van het SER-advies Meer chemie tussen groen en groei op donderdag 24 februari.

Alexander Rinnooy Kan benadrukte bij de overhandiging dat de biobased economy veel te bieden heeft. "De SER ziet vooral kansen voor toelevering door agrosectoren en voor toepassingen in chemie en hightechmaterialen. Op langere termijn zouden ook energietoepassingen kansen kunnen bieden. Voor die toepassingen is het belangrijk eerst de duurzaamheid goed te borgen". Tjerk Wagenaar van Stichting Natuur en Milieu (betrokken bij adviesvoorbereiding) beaamde dit: "We moeten kansen snel oppakken en milieudoelen moeten overeind blijven."

Topsectoren
Minister Verhagen toonde zicht enthousiast over het advies. Hij gaf aan dat het SER-advies naadloos aansluit op de topsectorenaanpak van het kabinet. "Ik wil op het gebied van de biobased economy een rol van betekenis spelen. We hebben alles in huis om van de kansen successen te maken, juist met die negen sterke sectoren." Frits de Groot van VNO-NCW gaf in dit kader aan dat de biobased economy gaat om cross-sectorale issues die door de topgebieden heen lopen. Hij riep de minister op om daarmee rekening te houden.

Sociale aspecten
Els Bos (FNV) vindt de winst van het SER-advies dat het aandacht besteedt aan sociale aspecten van een overgang naar een economie gebaseerd op biomassa. "Bij veel transitieprocessen blijven sociale aspecten onderbelicht. In het SER-advies wordt een appel gedaan voor een kwaliteitsagenda over zaken als om- en bijscholing." Minister Verhagen juicht dit initiatief toe en gaf aan samen met collega's van OCW en SZW te kijken hoe onderwijs beter aansluit op wat bedrijven nodig hebben.

Innovatie
De minister gaf aan dat voor de ontwikkeling van een biobased economy nog het nodige moet gebeuren: "We zullen nog steviger moeten inzetten op innovatie. Om bijvoorbeeld meer met biomassa en reststromen te doen. En om meer hoogwaardige toepassingen te halen uit vooral de chemie en materialen. Dat ligt op het bord van het bedrijfsleven, maar de overheid kan dit faciliteren en voor de juiste randvoorwaarden zorgen." Minister Verhagen verwees daarbij naar de recente investering van het kabinet in het Centre for Biobased Economy (Wageningen UR). Met deze impuls wil de minister ervoor zorgen dat Wageningen UR samen met het bedrijfsleven hun kennis over groene grondstoffen sneller naar de markt brengen en toepasbaar maken voor bedrijven.