Provincie Noord-Holland

Middeleeuwse kasteelheer en -dame tot leven gewekt

24 februari 2011 -

Driedimensionale gezichtsreconstructies van 13e-eeuwse schedels maken rijk provincieverleden zichtbaar.

Willem en Hildegonde van Brederode (13e eeuw) zijn woensdag 23 februari tot leven gewekt. Sascha Baggerman, gedeputeerde Cultuur van de provincie Noord-Holland, onthulde de levensechte gezichten van deze middeleeuwse kasteelheer en -dame. Noord-Holland wil met de gezichtsreconstructies het rijke Noord-Hollandse verleden zichtbaar maken voor een breed publiek.

Levensecht resultaat
Noord-Holland gaf fysisch antropoloog Maja d'Hollosy, een bekende naam op het gebied van reconstructies, de opdracht de gezichten te reconstrueren. Een combinatie van forensische wetenschap, archeologie, anatomie en kunstenaarschap heeft geleid tot een levensecht resultaat. Hierdoor komt men oog in oog te staan met één van de belangrijkste ridders van middeleeuws Nederland.
Reconstructie Willem van Brederode. Reconstructie Willem van Brederode.

Uniek materiaal
Willem van Brederode was één van de voornaamste edelen van de graven Willem II en Floris V. Willem had bezittingen in grote delen van Nederland en was dus een zeer aanzienlijk man. Door gezichtsreconstructie weten we nu hoe de bouwheer en -vrouwe van het Kasteel van Brederode (Santpoort) er vroeger uitzagen. Dat is uniek, omdat er nagenoeg geen afbeeldingen beschikbaar zijn van personen uit die periode en omdat veel adellijke begraafplaatsen door verwoesting verloren zijn gegaan. Deze skeletten zijn behouden omdat de botten na opgraving in beheer kwamen van de provincie Noord-Holland en zijn toegevoegd aan de collectie van het archeologisch depot in Wormer. Reconstructie Hildegonde van Brederode Reconstructie Hildegonde van Brederode

Te bewonderen in 2013
De reconstructies blijven tijdelijk bewaard in het provinciale depot. In 2013 kan iedereen de reconstructies komen bewonderen in het nieuwe, nog te bouwen Archeologisch Informatiecentrum in Castricum. Ook andere archeologische vondsten die nu nog opgeslagen liggen in Wormer, worden dan voor een breed publiek toegankelijk.
Willem en Hildegonde in vol ornaat. Willem en Hildegonde in vol ornaat.


---