Interprovinciaal Overleg (IPO)


De rol van provinciale rekenkamers

24 februari 2011

Op basis van eigen onderzoek constateerde de Volkskrant op 18 februari dat provinciale rekenkamers een duidelijk negatief oordeel uitspreken over het functioneren van de provincies. Sinds begin 2005 kennen de provincies eigen rekenkamers, ingesteld als direct gevolg van de Wet dualisering provinciebestuur. De provinciale rekenkamers zijn onafhankelijk en willen de controlerende taak van Provinciale Staten versterken en de publieke verantwoording vergroten.

Gezamenlijke Rekenkamers
Met uitzondering van Zeeland, hebben de provincies gekozen voor gezamenlijke rekenkamers: de Noordelijke Rekenkamer (Groningen, Friesland, Drenthe), de Rekenkamer Oost (Overijssel, Gelderland), de Randstedelijke Rekenkamer (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland) en de Zuidelijke Rekenkamer (Noord-Brabant, Limburg).

Lering
Uit de onderzoeksrapporten die de rekenkamers tot nu toe hebben gepubliceerd, blijkt kritiek op de gebrekkige controle door de Provinciale Staten. Maar ook is zichtbaar dat de provincies leren van de rapporten. Dat werd al geconcludeerd in een evaluatie door B&A Consulting (2007) in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Die laat zien dat de aanbevelingen van de provinciale rekenkamers doorgaans zijn overgenomen en geïmplementeerd. In de evaluatie van B&A consulting zijn twee perspectieven geschetst op de rol van de rekenkamer: de rekenkamer vanuit het perspectief van leervermogen en de rekenkamer vanuit het perspectief van rekenschap.

Vinger op de zere plek
Zo legt de Rekenkamer Oost het zwaartepunt op het leervermogen. In de missie wordt dat heel kernachtig verwoord: de Rekenkamer is een kwaliteitskamer, geen afrekenkamer. Onderzoeken geëntameerd vanuit de Rekenkamer hebben als oogmerk een constructieve bijdrage te leveren aan het bestuurlijk handelen en staan in het teken van het beoordelen van het functioneren van de bestuursorganen. De Rekenkamer stelt onderzoeken in vanuit het lerend perspectief. Dat betekent echter niet dat onderzoeksuitkomsten altijd prettig zullen zijn. Waar nodig legt de Rekenkamer haar vinger ook op de zere plek.

Zichtbare resultaten
Dat de provincies veel leren van de onderzoeken door de rekenkamers begint zichtbaar te worden nu onderwerpen steeds meer voor een tweede maal zijn onderzocht. Bestuurder-directeur Ans Hoenderbos van de Randstedelijke Rekenkamer: als een onderwerp na enige jaren voor de tweede maal is onderzocht, blijkt dat alle provincies de aanbevelingen hebben opgepikt (bron: Volkskrant, 18 februari 2011).

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294