Nieuw-Vlaamse Alliantie




Verkiezingen Wit-Rusland kaakslag voor de democratie

klok 24 februari 2011

N-VA-senator Piet De Bruyn en N-VA-Kamerleden Els Demol en Daphné Dumery zijn in Wenen op de parlementaire vergadering van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Ze waren daar getuige van de bespreking van de presidentiële verkiezingen in Wit-Rusland in december vorig jaar. President Loekashenko, bijgenaamd de `laatste dictator van Europa', wist toen zijn positie te herbevestigen met 79,90 % van de stemmen. Maar hij gebruikte ongeoorloofde middelen zoals intimidatie van oppositiekandidaten en onderdrukking van demonstranten.

Volgens de OVSE, die met N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke ook een Vlaamse waarnemer ter plekke had, werd de verkiezingswetgeving in Wit-Rusland aangepast om de herverkiezing van Loekashenko te verzekeren. Het land slaagde er dus niet in om te voldoen aan de OVSE-voorwaarden voor eerlijke verkiezingen, hoewel Wit-Rusland zich hiertoe had geëngageerd.

Niet alleen in de aanloop naar en tijdens de verkiezingen maar ook erna werden de mensenrechten en de rechtsstaat met de voeten getreden. De komende weken beginnen de processen tegen de manifestanten die zich roerden tegen de gestolen herverkiezing van Loekashenko. Om buitenlandse pottenkijkers weg te houden, sloot de Wit-Russische regering zelfs het plaatselijke kantoor van de OVSE.

De N-VA is uiteraard bezorgd over de gang van zaken in Wit-Rusland. De drie vertegenwoordigers van de N-VA in Wenen hopen dat het proces tegen de demonstraten op een open en eerlijke manier zal verlopen, mét buitenlandse waarnemers. Daarnaast ijveren ze ervoor dat het OVSE-kantoor in Minsk zo snel mogelijk weer open gaat. Tenslotte pleiten ze voor een duurzame dialoog tussen de OVSE, de EU en Wit-Rusland, opdat het land kan evolueren naar een rechtsstaat met respect voor democratie en de mensenrechten. Auteur(s): Els Demol, Kamerlid Daphné Dumery, Kamerlid Piet De Bruyn, Senator Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be