Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
9 februari 2011


--Persbericht-

Voorlopig standpunt college
over bezuinigingen Oost Gelre
24 februari informatieavond in HCR 't Zwaantje

Het College van B&W heeft een voorlopig standpunt ingenomen over de bezuinigingen die Oost Gelre weer financieel gezond moeten maken. De bezuinigingen vloeien voort uit de takendiscussie die het college met de gemeenteraad heeft gevoerd. Ze strekken zich uit over de periode van 2012 - 2015.

Het college wil tijdens een informatiebijeenkomst op donderdag 24 februari in HCR 't Zwaantje uitleggen welke keuzes voorliggen. Maar ook de argumenten waarom tot deze keuzes gekomen is. In een eerder stadium hadden raad en college al uitgesproken dat in principe alles bespreekbaar is. Het college heeft nu een voorlopig standpunt ingenomen. Tijdens de informatieavond wordt dit standpunt toegelicht. Na de informatieavond neemt het college een definitief standpunt over een sluitende meerjarenbegroting in. Dat is ook het standpunt dat naar de gemeenteraad gaat en eind maart tot besluitvorming zal leiden.

Verkenningen
In een laatste informele bijeenkomst met de raad is een lijst van taken opgesteld, waar een bezuiniging gerealiseerd kan worden. In het kader hiernaast staat een aantal van deze punten benoemd. De bedragen die er bij staan worden in de periode van 2012-2015 gerealiseerd. Het zou betekenen dat Oost Gelre in 2013 weer uit de rode cijfers is.

Speerpunten en nieuw beleid
Het college is nog steeds ambitieus in haar taken voor de komende jaren. Ze heeft zes speerpunten vastgesteld voor de komende vier jaar: . Financiën (op orde brengen)
. Groenlo (o.a. Vestingstad, Binnenstad, Laarberg, N18) . Deregulering en samenwerking met andere gemeenten en organisaties . Sportcomplex Lichtenvoorde
. Kleine kernen
. Duurzaamheid

Deze speerpunten zijn ook opgenomen in het voorlopige standpunt van het college over de meerjarenbegroting. Naast deze speerpunten blijft er in het voorlopige standpunt van het college nog ruimte voor nieuw beleid. Zoals extra steun voor de kleine kernen, een extra impuls voor sportende jeugd en organisatie van sportactiviteiten. Van nieuw beleid is echter pas sprake als het preventief toezicht van de provincie wordt opgeheven. Oost Gelre moet naar de provincie toe aantonen dat het weer een structureel sluitende begroting kan opstellen. Pas dan zal de provincie het preventief toezicht opheffen. Zodra de gemeenteraad op 29 maart een besluit heeft genomen wordt de meerjarenbegroting voorgelegd aan de provincie.

Informatie
Het volledige overzicht van de 48 voorgestelde bezuinigingen staat op de website van de gemeente Oost Gelre. Het zal ongetwijfeld vragen oproepen. Wij verzoeken deze vragen mee te nemen naar de informatieavond op donderdag 24 februari om 19.30 uur in HCR 't Zwaantje in Lichtenvoorde.