Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)



16 februari 2011

Rover-symposium over tarieven in het openbaar vervoer

Discussieer mee met Rover over tarieven in het openbaar vervoer. Op vrijdag 25 februari organiseert de reizigersvereniging - in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu - een symposium rond het onderwerp "Tarieven". Regionale overheden mogen zelf hun OV- tarieven bepalen, maar dreigt het OV hierdoor niet duurder en ontransparanter te worden? Kan betere samenwerking leiden tot meer gemak voor de reiziger? En waar blijft de Nationale Dagkaart? Praat erover mee tijdens het Rover symposium dat om 13:30 uur in Den Haag begint.

Al enige tijd bestaat de mogelijkheid voor regionale overheden om eigen tariefbeleid te voeren in het openbaar vervoer. Nu de OV-chipkaart geleidelijk wordt ingevoerd, klagen al veel reizigers over het onduidelijke prijsverschil tussen de verschillende vervoerders en ritten. Tijdens het symposium "Tarieven" komt het assortiment aan tarieven in het OV aan bod en wordt besproken hoe het gebrek aan samenwerking hierin de reiziger plaagt.

Na inleidende verhalen van Donné Slangen (Ministerie IenM), Pieter Jan Biesheuvel (lid van de commissie Meijdam die de Minister adviseert) en Rover-voorzitter Arriën Kruyt kan de bezoeker tussen drie workshops kiezen. Na de workshops wordt gedebatteerd met politici Farshad Bashir (SP), Jacques Monasch (PvdA) en Frank Visser (ChristenUnie).

Volgens Rover zou de overheid beleid moeten gaan voeren dat er op gericht is mensen uit de auto en in het OV te krijgen, een doelstelling die niet te verenigen is met hogere spitstarieven in het OV. Praat mee over deze en andere tariefontwikkelingen in de workshop "tariefpolitiek". In de workshop "een passend assortiment" komen de veranderingen die de komst van de OV-chipkaart in het kaartjesassortiment veroorzaakt aan bod. Rover wil dat abonnementen met vrij reisrecht in het assortiment blijven en er een gemakkelijke, schappelijk geprijsde samen-uit-kaart komt.

De derde workshop, "samenwerking", draait om de grenzen die de reiziger tegenwoordig steeds vaker bij het betalen tegenkomt: soms zijn er zelfs binnen één regio prijsverschillen tussen dezelfde ritten te zien. Is dat werkelijk het doel van tarief­decentralisatie, of mankeert het vooral aan samenwerking tussen de betrokken partijen? Rover vindt dat kaartsoorten klantgerichte i.p.v. bedrijfsgerichte geldigheidsgrenzen moeten krijgen. En waarom niet de reiziger het leven eenvoudig maken met een Nationale Kortingskaart?

Ook meepraten? Het symposium is gratis toegankelijk voor iedere OV-reiziger of andere geïnteresseerde. Het programma gaat om 13:30 uur van start in Madurodam in Den Haag. Let op: vooraf aanmelden noodzakelijk! Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar secretariaat@rover.nl, zie ook de website www.rover.nl. Geef bij het aanmelden meteen aan welke workshop uw voorkeur heeft!

Symposium "Tarieven in het OV"

Vrijdag 24 februari, vanaf 13:30 uur

Madurodam, George Maduroplein 1, Den Haag

Aanmelden via email: secretariaat@rover.nl of via de website www.rover.nl




Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer