Gemeente Sittard-Geleen




Behoefte aan nieuwe bedrijfsterrein voor logistieke dienstverlening

Uitbreiding Holtum-Noord met 33 hectare

Sittard-Geleen, 23 februari 2011 -" Wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen en gedeputeerde Ger Driessen van de Provincie Limburg onderteken op 24 februari een overeenkomst over hun gezamenlijke inspanningen voor de uitbreiding van bedrijfsterrein Holtum Noord. Daarmee wordt 33 hectare hoogwaardig logistiek bedrijventerrein gerealiseerd.

,,In de economische ontwikkeling van de regio staat het verankeren van het bestaande bedrijfsleven en het aantrekken van nieuwe bedrijven centraal. Daarvoor is een verdere versterking van de logistieke infrastructuur noodzakelijk,' aldus gedeputeerde Ger Driessen.

,,De ambitie van provincie en gemeente is om Holtum Noord als logistiek knooppunt tot de top van Nederland te laten behoren,' zei wethouder Pieter Meekels. ,,De kracht van dit gebied zit 'm in de unieke combinatie van water, spoor en wegen.'

Het logistieke complex Holtum Noord, bestaande uit een tweetal terminals, Barge Terminal Born, Rail Terminal Born en de bedrijventerreinen Holtum I en II, levert een belangrijke bijdrage aan de concurrentiepositie van Zuid-Limburg en aan de versterking van de economische structuur en bedrijvigheid in deze regio. Gelet op de toenemende groei van goederenstromen dreigt in de komende jaren een tekort te ontstaan aan bedrijventerreinen in de logistieke sector. Mede vanwege de toenemende congestie op de weg en in het bijzonder op de A2, heeft een verdere uitbreiding van het bestaande complex Holtum Noord met het oog op de aanwezige modaliteiten de voorkeur.

Met de beoogde uitbreiding van het logistieke complex Holtum Noord aan de noordzijde wordt in de behoefte aan met name logistieke terreinen voorzien. Het plangebied van Holtum Noord III betreft een terrein van ca. 33 ha en is gelegen tussen Holtum Noordweg en A2.

De geplande uitbreiding van het bedrijventerrein bestaat op hoofdlijnen uit de aanleg van bedrijfskavels voor bedrijven (18 ha), de verlegging van de Geleenbeek naar de oostzijde van de autosnelweg A2, de aanleg van een groene bufferzone tussen het bedrijventerrein en de snelweg A2 (14 ha) en de aanleg van lokale ontsluitingswegen (0,5 ha).

De samenwerking tussen de provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen heeft als doel om in gezamenlijkheid het nieuwe bedrijventerrein Holtum Noord III te ontwikkelen en te exploiteren en wordt aangegaan op basis van de volgende overwegingen:


- stagnatie in verdere ontwikkeling door private partijen


- het geloof in de kansen van de logistieke dienstverlening


- wenselijkheid anticyclisch te investeren vanwege economische recessie


- kracht uitstralen door als gemeente en provincie gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein

Als belangrijkste uitgangspunten voor de overeenkomst gelden een sluitende grondexploitatie en uitvoering van het project voor gezamenlijke rekening en risico (50 procent gemeente Sittard-Geleen, 50 procent Provincie).

Fotobijschrift: Holtum Noord III ligt tussen de A2 (links), de loodsen van PLC (rechtsboven) en de fly-over over de snelweg (onder).


---




Gemeente Sittard-Geleen