Ingezonden persbericht


CNV Vakmensen

23 februari 2011, Utrecht

------

CNV Vakmensen blij met zichtbare veiligheidsmaatregel Donner

Aanpak veiligheid in het OV treetje hoger

'Het werd echt tijd, hoog tijd.' Zo reageert bestuurder Wyb Kusters van vakbond CNV Vakmensen op de extra veiligheidsmaatregel die minister Donner van Binnenlandse Zaken donderdagmiddag (24/2) met zijn handtekening bekrachtigt. Die maatregel, op voordracht van de Taskforce Veiligheid OV, komt neer op de aanstelling van extra bovenregionale surveillanten om zo de veiligheid in het stads- en streekvervoer te vergroten.

Vier teams, van in totaal 72 surveillanten, worden ingezet op de vervoersgebieden Den Helder - Alkmaar; Tilburg - Den Bosch - Eindhoven; Almere - Lelystad - Hilversum - - Amsterdam; Veluwe - Arnhem - Nijmegen.

De teams met opsporingsbevoegde ambtenaren - die dus raddraaiers ook mogen aanhouden - moeten de ruggesteun vormen van bus- en tramchauffeurs die zich nu doorgaans solo te weer moeten stellen tegen (over)lastige reizigers. Onlangs werd in Almere-Buiten nog een Connexxion-chauffeur met een pistool gedwongen zijn geld af te geven aan twee overvallers.

Wyb Kusters: 'Deze bovenregionale surveillanten met aanhoudingsbevoegdheid is een van de aanbevelingen die de Taskforce - die overigens ooit op ons aandringen is opgericht - heeft gedaan. Op de notoire probleemlijnen en -punten in die regio's gaan deze surveillanten rondlopen en meerijden. Ik verwacht daar veel van. Ongepast gedrag wordt aangepakt. En daarmee neemt de sociale veiligheid van reiziger en vervoerder toe. Wangedrag wordt zo ontmoedigd. Het is bijzonder plezierig dat het rijk zich nu committeert aan onze aanpak. Maar het had - eerlijk gezegd - veel eerder én grootschaliger moeten gebeuren. Te lang heeft de rijksoverheid zijn verantwoordelijkheid hierin afgewimpeld naar de provinciebesturen, immers de bestekmakers bij de concessieverlening in het openbaar vervoer.'

Minister Donner ondertekent het convenant samen met Roos Van Erp-Bruinsma, voorzitter van de Taskforce Veiligheid OV.

Locatie/tijdstip
Het convenant wordt donderdag 24 februari om 14.00 uur ondertekend in het station Leiden, Bargelaan 16 (achterzijde Leiden CS). Na afloop van deze bijeenkomst zullen de minister en de Taskforce-voorzitter zelf deelnemen aan een omgevingscontrole van het station, daarbij geassisteerd door een regulier surveillant.