Ingezonden persbericht


Amsterdam, 27 januari 2011

Persbericht

Drama voor herdenking van de Februaristaking.

Komende maand op 25 februari is het zeventig jaar geleden dat in Amsterdam de Februaristaking uitbrak, gericht tegen de door de Duitse bezetters in gang gezette jacht op de Joden. Spoedig volgden toen stakingen in de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Utrecht, Hilversum en Weesp. Op initiatief van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 en de gemeente Amsterdam wordt deze unieke verzetsdaad elk jaar op 25 februari herdacht bij het monument de Dokwerker. In het kader van dit lustrumjaar is er voorafgaand aan de herdenking in de avond van 24 februari een prikkelend, informatief en ontroerend avondprogramma in het Theater van 't Woord in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam aan de Oosterdokskade. Tijdens deze avond biedt Theatergroep Barbaren & Co in woord, beeld en met muziek een hedendaags perspectief op het hoe en waarom van de Februaristaking. De groep jonge theatermakers laat een schets zien van het collectieve verzet in het Amsterdam van februari 1941, met situaties uit het dagelijks leven die ook vandaag de dag tot nadenken stemmen. De voorstelling wordt afgesloten met een nagesprek. Het nagesprek zal geleid worden door Chris Keulemans. Marjan de Boo (kleinkind van een staker en lid van het Comité Herdenking Februaristaking 1941), David Barnouw (NIOD) en een van de theatermakers zullen eraan deelnemen. Ook is er ruimte voor vragen uit het publiek. Theatergroep Barbaren & Co bestaat voor deze gelegenheid uit Martijn de Rijk, Thomas Spijkerman, Jaïr Stranders, Bo Tarenskeen en Saar Vandenberghe. Volgens Jaïr Stranders van Barbaren & Co bestaat een 'theatrale vertelling' niet als zodanig. ,,Wat wij ermee bedoelen is het vertellen van een verhaal aan het publiek in de vorm van theater, met toneelspel, decor, licht en muziek. Bij elke theatervoorstelling wordt meestal iets verteld. Alleen staat hier de vertelling centraal. Je ziet ons als wie we zijn - als acteurs - en in die hoedanigheid spreken we direct tot het publiek. Zo bouwen we de vertelling over de Februaristaking op. De voorstelling is losser en opener dan mensen misschien gewend zijn bij bijvoorbeeld voorstellingen in de schouwburg. Het voelt niet aan als iets dat uitentreuren is gerepeteerd.'' De voorstelling is geschikt voor twaalf jaar en ouder. Kaarten kosten E7,50; met CJP-korting E5.

Datum en tijd: donderdag 24 februari, 20:00 uur; plaats: Theater van 't Woord, OBA, Oosterdokskade 143; kaartverkoop en routebeschrijving: www.oba.nl.

De voorstelling wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het V-fonds (Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg), www.v-fonds.nl.