Ingezonden persbericht


Begraafbeleid Gemeente Hoogeveen stuit op veel onbegrip en teleurstelling.

Zaal Mol Hollandscheveld 24 februari 2011 aanvang 19.30 uur

Zaal open vanaf 19.00 uur.

Meer dan 1000 reacties en ondersteuningsverklaringen zijn bij het 'comité begraven' binnen gekomen. Als reactie op een onderzoek door navraag bij kerken, religieuze levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties zijn bij het 'comité begraven' heel veel opmerkingen en meningen op tafel gelegd. Veel van deze zienswijzen zijn met elkaar in verband gebracht. Overduidelijk is geworden dat het begraafbeleid van de Gemeente Hoogeveen in meerderheid niet wordt begrepen.

Veel vragen en meningen zijn kenbaar gemaakt zoals: Dat aan de geloofservaring niet genoeg waarde is gehecht. Er is bij de overweging van de wijze van begraven meer naar de kosten gekeken dan naar de normen en waarden .
Het ruimen van graven is verheven tot een zakelijke benadering. Te meer omdat ruimingkosten, tot dusver niet in beeld gebracht kunnen worden en zelfs niet met cijfers aangetoond. Zo maar een paar opmerkingen en vragen uit de enquête.

Om op deze vragen duidelijkheid te krijgen en te komen tot een acceptabele oplossing heeft "het comité begraven" een bijeenkomst gepland op donderdag 24 februari 2011 in zaal Mol te Hollandscheveld, aanvang half acht,

alwaar bestuurlijk Hoogeveen verantwoording zal kunnen afleggen voor hun tot dit moment gevoerde beleid.

Aan de orde zullen in ieder geval komen;


* Opheldering over de onderbouwing van de kosten van begraven


* Opening van zaken betreffende de kosten van reeds geruimde graven.


* Hoe men omgaat ingeval van een familiegraf dat nog gebruikt wordt.


* Veel overige gestelde vragen zullen aan de orde komen.


* Een handtekening actie 'nee tegen ruimen' van de werkcommissie, zal worden aangeboden aan de wethouder.


* Deze handtekening actie gaat door totdat er aanpassingen zijn aangebracht die beantwoorden aan een redelijke belevingswaarde en acceptabele kosten

Het comité hoopt dat de burgemeester en wethouders van de Gemeente Hoogeveen deze avond zullen aangrijpen om voor iedereen in begrijpelijke taal uit te leggen hoe men op ethische gronden als ook met een cijfermatige benadering de aanwezigen kunnen overtuigen of bereid zijn dit beleid aan te passen.

Vroeg of laat zal een ieder met begraven te maken krijgen.

Burgers van de Gemeente Hoogeveen en omliggende dorpen worden verzocht deze avond bij te wonen, al is het alleen maar om een indruk te krijgen wat dit huidige beleid tot persoonlijke financiële gevolgen heeft, voor nu en in de toekomst.

Alle politieke partijen, inclusief de wethouder die begraven in zijn portefeuille heeft zijn verzocht om aan deze discussie deel te nemen en zijn officieel op de hoogte gesteld..

Comité begraafbeleid en werkcommissie/handtekening actie.




Ingezonden persbericht