Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam 15 februari 2011

Voorstelling over de Februaristaking

Op 25 en 26 februari is het zeventig jaar geleden dat in Amsterdam de Februaristaking werd gehouden. Niet-Joodse bewoners kwamen in opstand tegen de razzia's die de Duitsers tegen de Joden hielden. Theatergroep Barbaren & Co heeft de gebeurtenissen van die dagen vertaald in een theatrale vertelling die op 24 februari wordt opgevoerd in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De jonge theatermakers zijn de archieven ingedoken om alles over die periode te weten te komen.

Wat eruit is gekomen is geen standaard theater. Stranders: 'Het is een vertelling. Dat houdt in dat we nieuwsfragmenten gebruiken, maar ook verhalen van getuigen verwerken en dagboekfragmenten voorlezen. Ook komt er muziek in voor. Er zit een lied in over een Joodse ijsverkoper die een oproep doet voor medemenselijkheid. Het is losser en opener dan wat mensen misschien gewend zijn van bijvoorbeeld voorstellingen in de schouwburg. Het voelt niet aan als iets dat uitentreuren is gerepeteerd.'

Stranders is van mening dat de Februaristaking ook jongeren aan kan spreken. 'De staking was eigenlijk een moreel appèl aan de Nederlandse bevolking. Als je het niet eens was met het Duitse optreden tegen de Joden, dan kon je er tegen in opstand komen. Ook nu geldt dat. Ben je het ergens niet mee eens, dan kan je in protest komen. Je kunt een daad stellen. De knokploegen die in die eerste oorlogsjaren werden opgericht, bestonden uit jongens van 15, 16 jaar. Dat waren Joodse en niet-Joodse jongens die Joodse winkels beschermden tegen vernielingen. Dat is natuurlijk bijzonder. Het kan jongeren dus zeker aanspreken en daarom is het nog steeds belangrijk de Februaristaking te herdenken.'

De theatrale vertelling is geschikt voor 12 jaar en ouder en zal worden afgesloten met een nagesprek, dat zal worden geleid door Chris Keulemans. Marjan de Boo, een kleindochter van een van de stakers, David Barnouw van het NIOD en een van de theatermakers zullen deelnemen aan het nagesprek. Kaarten kosten 7,50 euro en 5 euro met CJP-korting.

De voorstelling is te zien op donderdag 24 februari om 20.00 uur in het Theater van 't Woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143. Kaartverkoop en routebeschrijving via www.oba.nl/agenda.

Bijschrift bij bijgaande foto:
Het team van Theatergroep Barbaren & Co aan de voet van de Dokwerker. Van links naar rechts: Thomas Spijkerman, Saar Vandenberghe, Martijn de Rijk, Bo Tarensheen en Jaïr Stranders.

Noot voor de redactie,