Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB11-016 24 februari 2011 9.30 uur

Voor het eerst in meer dan drie jaar groei horecaverkopen

· Eerste volumegroei sinds 3e kwartaal 2007 · Vooral groei bij hotels · 2010 minder slecht jaar dan 2009 In het vierde kwartaal van 2010 was de omzet van de horeca 3,7 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is voor de helft te danken aan hogere prijzen en voor de helft aan een hoger volume van de verkopen. Dit is de eerste volumegroei in de horeca sinds het derde kwartaal van 2007. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Alle horecabranches haalden in het vierde kwartaal van 2010 meer omzet dan een jaar eerder. Hotels boekten in het vierde kwartaal opnieuw de hoogste groei. De omzet was 9,3 procent hoger dan een jaar eerder. Na een lange periode van krimp realiseerden ook restaurants in het vierde kwartaal weer een omzetgroei. De omzet was 1,4 procent hoger. De prijsstijging was 1,8 procent, het volume kromp met 0,4 procent. Over heel 2010 was het volume van de verkopen van de horeca 2,9 procent lager dan een jaar eerder. In 2009 kromp het volume van de verkopen nog met ruim 7 procent . De prijzen stegen in 2010 echter met 2 procent. Hierdoor bleef de omzetdaling beperkt tot 0,9 procent. Volume- en omzetontwikkeling in de horeca per kwartaal %-mutatie t.o.v. hetzelfde kw artaal een jaar eerder 10 8 6 4 2

Technische toelichting
De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels (inclusief pensions en conferentieoorden), restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfoodrestaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers. De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het CBS. Achtergrondinformatie over verandering in samenstelling ondernemingengroep Het CBS voegt bedrijven en instellingen vanaf 2010 in een beperkt aantal gevallen op een andere manier samen tot ondernemingengroepen dan daarvoor het geval was. Een andere wijziging is dat het aantal werkzame personen en daarvan afgeleid de grootteklasse van bedrijven in het Algemeen Bedrijvenregister van het CBS vanaf 2010 meer dan voorheen is gebaseerd op individuele gegevens uit de polisadministratie van het UWV. Door deze veranderingen kan het voorkomen dat de codering volgens de Standaard Bedrijfsindeling (SBI 2008) en/of de grootteklasse van een bedrijf of ondernemingengroep wijzigen. Dit kan in sommige gevallen gevolgen hebben voor de uitkomsten van een statistiek, vooral voor de uitkomsten per branche/ bedrijfstak of grootteklasse. De gevolgen van deze wijzigingen op de uitkomsten van de horeca zijn minimaal. Wijzigingen Ten opzichte van het persbericht van 25 november 2010 (PB10-075) zijn de cijfers over het derde kwartaal van 2010 bijgesteld. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Ontwikkeling van omzetten (incl. btw), prijzen en volumes in de horeca 2010 4e kw* 3e kw 2010* %-mutatie t.o.v. een jaar eerder Horeca totaal # 1,1 -0,9 Omzet 3,7 Prijs 1,9 2,0 2,0 # Volume 1,8 -0,9 -2,9 w.v. Hotels, pensions en conferentieoorden Omzet Prijs Volume Restaurants, cafetaria's, snackbars e.d. Omzet Prijs Volume w.v. Restaurants Omzet Prijs Volume Cafetaria's, snackbars, lunchrooms, fastfoodrestaurants, ijssalons Omzet Prijs Volume Cafés e.d. Omzet Prijs Volume *) Voorlopige cijfers Bron: CBS

2009


-5,4 2,2 -7,4

9,3 . .

4,7

#

. .

2,3 . .


-8,8 . .

1,4 1,8 -0,4


-1,2 1,8 -3,0

#


-2,7 1,9 -4,5


-2,6 2,6 -5,1

1,4 1,8 -0,4


-3,7 1,7 # -5,3

#


-4,4 1,8 -6,0


-4,8 2,9 -7,4

1,4 2,0 -0,5

2,8 1,9 # 0,9

0,1 2,1 -1,9

1,4 2,2 -0,9

2,0 2,8 -0,8 #) Deze cijfers zijn bijgesteld

2,2 2,6 # -0,4

#


-0,6 2,9 -3,4


-7,5 4,6 -11,5

CBS Persbericht PB11-016