Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 24 februari 2011

EYE verwerft nieuwe films Béla Tarr en Raoul Ruiz
Winnaar Grote Juryprijs filmfestival Berlijn binnenkort te zien in de theaters

Tijdens het filmfestival van Berlijn heeft EYE in samenwerking met Contact Film de nieuwste film van de Hongaarse filmmaker Béla Tarr aangekocht. The Turin Horse (2011), een tweeënhalf uur durende vertelling, kreeg een Zilveren Beer (Grote Juryprijs) uitgereikt en won tevens de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek. Ook Mysteries of Lisbon (2010), de nieuwste speelfilm van Raoul Ruiz, is aan de distributiecollectie toegevoegd evenals Gianfranco Rosi's documentaire El Sicario, Room 164 (2010). De aankopen vormen een belangrijke aanvulling op de EYE-collectie, die de ontwikkelingen in de filmcultuur op de voet volgt. Uitbreng: Mysteries of Lisbon mei 2011; uitbreng: The Turin Horse najaar 2011; uitbreng: El Sicario, Room 164 najaar 2011.

'Dit is mijn laatste film', zei Béla Tarr (1955) bij het in ontvangst nemen van de prijzen voor zijn nieuwste productie, het tweeënhalf uur durende epos The Turin Horse. In veertig shots toont de regisseur zes dagen uit het leven van een boer en zijn dochter in een verlaten, door de wind gegeseld huis. Net als in eerdere producties koos Tarr voor de niet-kleuren zwart en wit en een zich langzaam ontvouwende verhaalstructuur, waarin de hoofdpersonen nauwelijks spreken.

Volgens Tarr, die eerder opzien baarde met radicale films als Werckmeister Harmóniák (2000) en het bijna acht uur durende Sátántangó (1994), bevat The Turin Horse - waarin de anekdote meeklinkt over de filosoof Friedrich Nietzsche die in Turijn een mishandeld paard om de hals viel - alles wat een echte Tarr-film uitmaakt. 'Ik geloof dat wat in een film getoond moet worden in The Turin Horse bijeen is gebracht - dat wil zeggen dat ik letterlijk alle mogelijkheden van filmtaal heb gebruikt', liet de regisseur de pers in Berlijn weten.

Het filmfestival van Berlijn beloonde Tarrs pleidooi voor een cinema die voorbij de gestandaardiseerde negentig-minutenervaring van de (Hollywood)speelfilm gaat met de Grote Jury Prijs en de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek. Lof was er met name voor het camerawerk en de soundtrack. In aansluiting op de uitbreng van Werckmeister Harmóniák heeft EYE nu de distributierechten verworven van The Turin Horse, die in het najaar in Nederland wordt uitgebracht. Ook heeft EYE in Berlijn de (Nederlandse) rechten verworven voor vrijwel alle eerdere korte en lange films van Béla Tarr, waaronder Damnation en Sátántangó. De overeenkomst voor Tarrs vroegere werk en The Turin Horse kwam tot stand in nauwe samenwerking met Contact Film. Na de theatrale release van The Turin Horse zal Contact Film Tarrs werk uitbrengen op dvd. The Turin Horse / A Torinói ló (Hongarije, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, VS 2011) 35mm - kleur - 150 minuten
Hongaars gesproken, Nederlands ondertiteld

Epos over negentiende-eeuws Lissabon
Een andere bekende van EYE is Raoul Ruiz (1941); van de in Frankrijk woonachtige Chileense regisseur bracht EYE eerder onder andere Le temps retrouvé (1999), Trois vies et une seule mort (1995, met Marcello Mastroianni) en de documentaire Grands événements et des gens ordinaires (1997) uit. Ruiz' nieuwste film Mysteries of Lisbon (2010) was te zien tijdens het afgelopen International Film Festival Rotterdam (IFFR); in Berlijn verwierf EYE de rechten voor vertoning in Nederland, waar de film in mei te zien zal zijn.

Net als de breed uitwaaierende Proust-verfilming Le temps retrouvé is Mysteries of Lisbon (Mistérios de Lisboa) een rijk gedetailleerde kostuumvertelling. Ruiz baseerde zich op de gelijknamige roman van de Portugese schrijver Camilo Castelo Branco en leverde een viereneenhalf uur durend epos af over de 'haute bourgeoisie' en de aristocratie in het Lissabon van de negentiende eeuw. Niets menselijks blijkt de protagonisten vreemd: onbeheersbare driften en ambities leiden tot moord, oorlog, romantiek én spirituele malaise in dit 'dagboek van het Lijden' zoals Ruiz zijn magnum opus betitelt. Cameraman André Szankowski brengt Ruiz dramatisch gelaagde vertelling weelderig in beeld. Mysteries of Lisbon zal ook worden vertoond als zesdelige tv-serie. Mysteries of Lisbon / Mistérios de Lisboa (Portugal 2010) HD Video - kleur - 272 minuten
Portugees, Frans en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Verbijsterend relaas beroepskiller
Ook te zien op het IFFR: El Sicario, Room 164 (2010) van Gianfranco Rosi; van deze schokkende film verwierf EYE in Berlijn de Nederlandse uitbrengrechten. Rosi tekende het relaas op van een Mexicaanse huurmoordenaar die in een morsig hotel bij de Mexicaans-Amerikaanse grens over zijn gruwelijke werkzaamheden vertelt: kidnappen, martelen en doden. Rosi deed voor El Sicario zowel de regie, het camerawerk als de productie; hij baseerde zich daarbij op een artikel van de Amerikaanse onderzoeksjournalist Charles Bowden. De in Eritrea geboren filmmaker studeerde aan de New York University Film School en woont en werkt in Manhattan als fotograaf en filmmaker. Eerder maakte hij onder andere de documentaires Afterwords (2000) en Below Sea Level (2003). Rosi's internationaal gelauwerde documentaire wordt in het najaar door EYE uitgebracht. El Sicario, Room 164 (Frankrijk 2010)
35mm - kleur - 84 minuten
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld