Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 24 februari 2011

Tweede gedicht provinciedichter Schlüter over Statenverkiezingen Statenverkiezingen "Om te zoenen" - deel 2

Dichter bij Overijssel Dick Schlüter heeft zijn tweede gedicht geschreven naar aanleiding van de provinciale Statenverkiezingen op 2 maart. Begin deze maand publiceerde Schlüter het eerste gedicht over de verkiezingen. Voor dat gedicht liet hij zich inspireren door bekende Overijsselaars uit het verleden en hun strijd voor het recht op democratie. In het nieuwe gedicht staat de verkiezingsdag zelf centraal.

Drieluik
Bij de presentatie van het eerste gedicht kondigde Schlüter al aan dat hij een tweede gedicht ging maken over de verkiezingen. Motto van beide gedichten is "Democratie is om te zoenen", een ode aan de democratie en de verkiezingen. Schlüter denkt aan een trilogie: na afloop van de verkiezingsdag verschijnt waarschijnlijk nog een derde gedicht.

Gedeputeerde Dick Buursink is zeer te spreken over de productiviteit en actualiteit van de nieuwe Dichter bij Overijssel: "Het is goed om te constateren dat Schlüter het belang van democratie en verkiezingen onderkent en gewicht geeft met meerdere gedichten. Cultuur en dus ook de dichtkunst zijn een onlosmakelijk onderdeel van onze maatschappij, waarin hoogtijdagen als de verkiezingen maar ook tegenslag vaak inspiratie geven."

Schlüter
De nieuwe Dichter bij Overijssel werd op 28 januari 2011 bekend gemaakt op het Jaarfeest van de Poëzie in het provinciehuis te Zwolle. Dick Schlüter publiceert sinds zijn 15e jaar. Inmiddels zijn drie dichtbundels van zijn hand verschenen en is werk opgenomen in verzamelbundels. Naast gedichten schreef Schlüter boeken en artikelen over onderwerpen die spelen in Twente/Overijssel. Lezers van het dagblad Twentsche Courant Tubantia en weekblad De Roskam ontmoeten Schlüter regelmatig op de opinie-pagina's, waar hij reflecteert op actuele ontwikkelingen. Schlüter was onder andere directeur van Natura Docet, het provinciaal natuurhistorisch museum en van het Airborne Museum in Oosterbeek (Gelderland). Nu is hij docent en doet hij aan de Universiteit Twente promotieonderzoek. Hij geeft regelmatig lezingen en voordrachten.