Belgisch register broeikasgassen - Blokkering transacties opgeheven

24/02/2011 11:40

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Naar aanleiding van enkele incidenten in meerdere registers voor broeikasgassen blokkeerde de Europese Commissie op 19 januari jongstleden de transacties voor alle Europese registers en stelde ze - zeer onverwachts - enkele nieuwe voorwaarden waaraan de registers dienden te voldoen vooraleer ze terug vrijgegeven konden worden.

Het Belgisch register voor broeikasgassen is echter nog steeds één van de koplopers inzake beveiliging, en de Dienst Klimaatverandering van de federale overheid (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu ) - die dit register beheert - was ervan overtuigd dat dergelijke incidenten in het Belgisch register uitgesloten zijn.

Vorig jaar had de Belgische registeradministrateur immers reeds een uitgebreide procedurele veiligheidsrisicoanalyse voor het Belgisch register laten uitvoeren en werd de toegang tot het register sterker beveiligd met de Belgische elektronische identiteitskaart. Met deze laatste maatregel volgde het Belgisch register als één van de eersten de veiligheidsaanbevelingen van de Verenigde Naties en gebruikt het bovendien één van de meest beveiligde two-factor authentification mechanismes. Daarnaast beschikt de hosting provider van het Belgisch register over een ISO-certificatie inzake kwaliteit en veiligheid.

Naar aanleiding van de bijkomende voorwaarden opgelegd door de Europese Commissie, werd een bijkomende grondige beveiligingssaudit uitgevoerd door een gerenommeerd internationaal bedrijf gespecialiseerd in IT security. Deze audit bevestigde de zeer sterke beveiliging van het Belgisch register.

Na de overhandiging van de resultaten van de onafhankelijke audit en een uitgebreid beveiligingsrapport aan de Europese Commissie kreeg België, samen met Luxemburg en Estland, de bevestiging dat de blokkering van transacties vanaf deze morgen 8 uur (CET) opgeheven werd.

Het Belgisch register behoort hiermee tot één van de eerste registers waarvoor de blokkering opgeheven wordt na het uitvoeren van een nieuwe onafhankelijke beveiligingsaudit.