VerkeersInformatieDienst

Vragenlijst voor motorrijders gesloten

24 februari 2011, 11:01

Het KLPD sluit donderdag 24 februari om 12:00 uur de enquête : `Motor in het vizier'.

De Verkeerspolitie van het KLPD heeft deze enquête onder motorrijders gehouden om inzicht te krijgen in de ervaringen van motorrijders. In totaal zijn er meer dan 6000 enquêtes binnengekomen. Veertig deelnemers zullen in aanmerking komen voor een training door
politiemotorinstructeurs van het KLPD. De uitkomst van de enquête zal op zaterdag 26 maart, de eerste trainingsdag, bekend worden gemaakt.

Het idee om motortrainingen onder de aandacht te brengen van deze doelgroep is ontstaan naar aanleiding van Oostenrijkse en Britse projecten. Politiekorpsen uit deze landen zagen ook het aantal dodelijke ongevallen onder motorrijders stijgen en organiseerden rijvaardigheidstrainingen voor deze doelgroep. De Verkeerspolitie van het KLPD vestigt met deze actie de aandacht op het nieuwe motorseizoen om zowel de motorrijder als de automobilist bewust maken dat deze periode er weer aankomt.

Rond de maand april is de winterstop voor motorrijders ten einde en verschijnen er weer meer motorrijders op de weg. Deze doelgroep is relatief kwetsbaar in het verkeer en lopen daarom vaak letsel op wanneer zij betrokken zijn bij een ongeval. Zien en gezien worden is hierbij van levensbelang.

Onder motorrijders vallen ook veel slachtoffers als gevolg van eenzijdige ongevallen. Het aantal verkeersdoden is de laatste drie jaar licht toegenomen en het aantal ernstige verkeersgewonden onder deze groep is met meer dan 10% toegenomen. Van 59 slachtoffers in 2006 tot 70 slachtoffers in 2009. Motorrijders raken vaak bij ongevallen betrokken omdat automobilisten hen niet zien en zijn dan van externe omstandigheden afhankelijk hoe ze het er van afbrengen.

Een goede voorbereiding voordat de motor van stal wordt gehaald na deze winterstop is een vereiste. Motorrijders die de eerste voorjaarsrit maken, doen er goed aan hun motor eerst rijklaar te (laten) maken, een rijvaardigheidstraining te volgen en goede, zichtbare en beschermende kleding aan te trekken. Vooral de kleur en de reflectie van de kleding en de helm zijn belangrijk om de zichtbaarheid voor andere weggebruikers te verhogen.