Gemeente Tilburg

Tilburgers geven gemiddeld een 7,3 voor leefbaarheid

Tilburgers beoordelen de leefbaarheid van hun wijk gemiddeld met een 7,3. Dat blijkt uit de Leefbaarheidsmonitor 2010. Dat is een verbetering ten opzichte van 2007, toen was het gemiddelde 7,2. De hoogste cijfers geven inwoners van Tilburg aan veiligheid overdag, kwaliteit van de woning, sociale contacten en voorzieningenniveau. Vervuiling, parkeer- en verkeersoverlast blijven een doorn in het oog van veel mensen. Buurten met grote koopwoningen scoren over het algemeen het hoogst. De aandachtsbuurten blijven onder het stedelijk gemiddelde scoren, maar tonen wel degelijk vooruitgang. Vooral als er veel in de wijk is geïnvesteerd.
De Leefbaarheidmonitor (LEMON) geeft de corporaties en de gemeente input voor beleid. Er werden 43.742 bewoners uit Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout uitgenodigd deel te nemen. In totaal hebben 16.773 bewoners de vragenlijst ingevuld en teruggestuurd. Dit komt neer op een gemiddelde respons van 38%. Dit is een zeer goede respons voor een schriftelijke enquête. Alle resultaten zijn te bekijken via www.lemoninternet.nl Overlast en veiligheid
Uit de vragen over veiligheidsaspecten blijkt dat criminaliteit met een 6,5 het laagst scoort. Het gevoel van veiligheid is overdag een stuk hoger dan 's avonds. Alle drie de factoren zijn echter verbeterd ten opzichte van 2007. Voor de overlast van het gedrag van anderen geven de bewoners gemiddeld een 6,3. Voor de overlast van activiteiten wordt gemiddeld een 7,5 gegeven. Een 6,0 voor de overlast van vervuiling en een 6,1 voor verkeersoverlast. Overlast van parkeergedrag wordt gemiddeld met een 6,0 beoordeeld. Plussen en minnen
Uitschieters in dit onderzoek zijn er ook. Zowel naar boven als naar beneden. De grootste stijging geldt voor speelvoorzieningen (+ 0,3), omgang bewoners verschillende etnische afkomst en betrokkenheid van de bewoners (+0,2). Het Zuidwestelijk deel van de Reit krijgt de hoogste algemene score op leefbaarheid, een 8,9. Gevolgd door buurten als Tivoli, De Blaak, Enschot, Armhoef en Zorgvlied.
De laagste scores zijn te vinden in de wijken waar momenteel nog hard gewerkt wordt aan de leefbaarheid zoals Stokhasselt-Noord en Hoefstraat. De omgeving van het Stadspark Oude Dijk springt er in negatieve zin boven uit. Deze krijgt de laagste waardering van alle buurten in Tilburg.
In Huibeven (Reeshof) zien bewoners meer positieve ontwikkeling dan in 2007. Dit geldt ook voor de buurt Trouwhof en Dalem. In een aantal buurten ervaren bewoners wat meer onveiligheid, zoals in Dalem en een buurt in Enschot. De buurten waar grootschalige renovaties plaats vonden (zoals Jeruzalem en de Uitvindersbuurt) scoren op onderdelen beter dan voorheen.

Symposium SBO
De resultaten van het onderzoek werden gisteren gepresenteerd tijdens het symposium Leefbaarheid van de Stichting Bewonersondersteuning Tilburg (SBO). Cabaretière Karin Bruers stelde de uitkomst op luchtige wijze aan de kaak. Het onderzoek wordt nu ter informatie aan het college en de directies van de corporaties aangeboden.


Noot voor redacties