Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CENTRAAL BUREAU VOOR DE RIJN- EN BINNENVAART

Rotterdam, 24 februari 2011

Belang brandstofclausule en CBRB-gasoliecirculaire

De oliemarkt reageert nerveus op de gebeurtenissen in het Midden-Oosten. De brandstofprijzen stijgen enorm. Het belang van het opnemen van een brandstofclausule in de vervoersovereenkomsten is hiermee weer eens duidelijk geworden. De gasoliecirculaire van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart registreert al meer dan 30 jaar de prijswijzigingen van de gasolie en is een veelvuldig gebruikte referentie voor te maken afspraken.

De brandstofkosten maken in de binnenvaart een substantieel deel uit van de exploitatiekosten. Afhankelijk van het vaargebied varieert dit van 10,4 tot 35,5%.

Schommelingen van de brandstofprijs kunnen dan ook grote consequenties hebben wanneer er geen afspraken zijn gemaakt en geen brandstofclausule is overeengekomen. De in de CBRB-gasoliecirculaire genoemde gasolieprijs wordt in toenemende mate en tot ver over de landsgrenzen in de vervoerscontracten genoemd als de referentie voor contractbepalingen met betrekking tot fluctuaties van de gasolieprijs. Op basis van de opgave van de adviesprijzen van de grote gasolieleveranciers wordt er voortdurend door het CBRB volgens een beproefde formule een gemiddelde adviesprijs vastgesteld. Een abonnement op de gasoliecirculaire is voor leden van het CBRB gratis, niet-leden betalen ¤ 230,- per jaar. Zie ook: http://bit.ly/gapt3r.

Noot voor de redactie (