Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 februari 2011

Vragen van de leden Recourt en Groot (beiden PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over misbruik van "Britse BV's"


* Kent u het bericht "Britse bv-vorm snel misbruikt"? (Financieele Dagblad, 24-2-2011)


* Hoeveel Britse limited companies (ltd's) zijn er bij de Kamer van Koophandels geregistreerd? Hebt u de indruk dat het aantal ltd's dat in Nederland is geregistreerd de laatste jaren toeneemt? Zo ja, in welke mate en waarom neemt dit aantal naar uw mening toe?


* Wat is uw oordeel over het in het genoemde FD-artikel gestelde dat in bijna tweederde van de faillissementen van Nederlandse bedrijven met de ltd als rechtsvorm sprake is van onbehoorlijk bestuur?


* Bent u op de hoogte van het frequente misbruik van ltd's? Zo ja, is dat voor u aanleiding om, bijvoorbeeld via de fiscus, extra alert te zijn op deze ltd's?


* Over welke mogelijkheden beschikt u om toezicht op in Nederland geregistreerde ltd's te houden? Acht u die mogelijkheden adequaat? Zo nee, hoe denkt u wel adequaat toezicht te gaan houden?


* Acht u het wenselijk om ook voor (bestuurders van) ltd's of andere buitenlandse rechtspersonen die in Nederland worden geregistreerd een antecedentenonderzoek of verklaring van geen bezwaar te vereisen? Zo ja, op welke wijze gaat u dit mogelijk maken? Zo nee, hoe kan anders worden voorkomen dat bestuurders van rechtspersonen met dubieuze antecedenten in Nederland actief worden?


* Hebt u de indruk dat nog andere buitenlandse rechtsvormen in Nederland worden misbruikt voor fraude of wanbeleid? Zo ja, aan van welke rechtsvormen is u dit bekend en in welke mate doet zich dit voor?


* Bent u voornemens om het probleem dat er binnen de Europese Unie rechtspersonen bestaan die gebruikt worden om in andere lidstaten fraude te plegen met uw Europese collega's te bespreken? Zo ja, op welke termijn gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?