Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Provincie en regiogemeenten presenteren ontwikkelingsrichting voor de woningmarkt

Sittard-Geleen, 24 februari 2011 - De colleges van B&W van de regiogemeenten Sittard-Geleen, Schinnen, Stein en Beek zijn akkoord gegaan met het voorstel de Structuurvisie Wonen voorlopig vast te stellen en ter inzage te leggen.

In deze Structuurvisie Wonen heeft de regio de ontwikkelingsrichtingen voor de woningmarkt vastgelegd om zo de gewenste omslag in de markt te kunnen sturen en regisseren. De visie is in samenwerking met alle woningmarktpartijen in de regio tot stand gekomen en dient als formeel beleidskader waaraan bestaande en nieuwe ontwikkelingen worden getoetst.

Aanleiding voor de totstandkoming van de Structuurvisie Wonen, gericht op de perioden 2010-2020, is de regionale woonmilieuvisie uit 2008 en onderzoeken naar woningmarktbehoefte en krimp. Deze toonden aan dat de kwaliteit en de sturing van de woningvoorraad en woningmarkt versterkt en verbeterd moet worden.

,,De gekozen aanpak in de Structuurvisie Wonen is als een spiegel voor de regio, er wordt nadrukkelijker gekozen voor woonkwaliteit die gevraagd wordt. Chapeau! Deze structuurvisie is een uitstekend keurmerk voor deze regio om naar de toekomst te doen wat door de woonconsument gevraagd wordt. Er komt een volwaardige gereedschapskist beschikbaar om te bouwen aan evenwichtige woningmarkt voor de regio", aldus gedeputeerde Lebens.

Hoofduitgangspunten

De regio wil de kwaliteit van wonen aantrekkelijker maken door ontwikkelingen te stimuleren. In centrumstedelijke woonmilieus moeten daartoe woon- en centrumfuncties versterkt worden door meer diversiteit in aanbod. In de overige woonmilieus ligt het accent op het creëren van ruimte en 'vergroenen'. Verder is toevoeging van betaalbare, duurzame en kwalitatief hoogwaardige woningen nodig. Om deze ambities voor de Westelijke Mijnstreek te bereiken, benoemen de gemeenten drie hoofduitgangspunten: De ruimte die de regio wil blijven bieden aan initiatieven die zorgen voor een goed woon- en leefklimaat. De ontwikkelingen moeten bijdragen aan een evenwichtige ontwikkeling van de woningmarkt en ten slotte de focus op gebiedsontwikkeling.

De hoofduitgangspunten bepalen de aanpak en keuzes die in het vervolg gemaakt worden.

Verdere proces

De Structuurvisie Wonen ligt vanaf donderdag 24 februari voor de duur van 6 weken ter inzage in de vier gemeenten. Na vaststelling van de nota van Zienswijzen in de colleges eind april zal de visie in juni ter besluitvorming aan de vier gemeenteraden worden aangeboden. Op 22 maart vindt er een informatiebijeenkomst plaats voor iedereen die interesse heeft in de Structuurvisie Wonen. De exacte datum en het tijdstip worden nader bepaald en gecommuniceerd.