Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Nieuwegein, 23 februari 2011

Topsporters en talenten ondersteund dankzij provincie

Een topsporter of talent komt op weg naar de top verschillende zaken tegen. Hoe gaat de combinatie school en sport, welke knelpunten doen zich voor en wat mist een sporter nog om optimaal te kunnen presteren? Vereniging Sport Utrecht stimuleert en ondersteunt de ontwikkeling van talentvolle sporters. Talentvolle sporters kunnen dan ook met al hun vragen terecht over maatschappelijke, persoonlijke, mentale en medische ontwikkeling. In 2010 zijn ruim 220 begeleidingsgesprekken gevoerd met provinciale talentvolle sporters. Vereniging Sport Utrecht vormt samen met Sportservice Midden Nederland het Olympisch Netwerk Midden Nederland en is een organisatie voor top- en breedtesport.

Sporttalentenfonds
De provincie Utrecht heeft in lijn met deze individuele begeleiding het Sporttalentenfonds in het leven geroepen. Uit dit fonds kunnen talentvolle sporters een aanvraag doen voor kosten die ze gemaakt hebben ten behoeve van hun sport. Talentvolle sporters maken vaak veel kosten voor het beoefen van hun sport. Denk aan reiskosten om te trainen of verblijfkosten voor een trainingskamp. Of medische kosten in het kader van sport die niet worden vergoed door de verzekering. Daarnaast is het voor deze sporters bijna niet mogelijk om geld te verdienen met een (bij)baan omdat dit niet te combineren is met de trainingsuren. Vereniging Sport Utrecht heeft in 2010 meer dan 160 talentvolle sporters financieel ondersteund met het Sporttalentenfonds om hun sportieve doelen te kunnen bereiken.

Regionale talentcentra

Vereniging Sport Utrecht ondersteunt mede dankzij een financiële bijdrage van de provincie Utrecht ruim tien Regionale talentcentra (RTC). In een RTC trainen talenten uit de regio (samen) op hoog niveau, onder begeleiding van gekwalificeerde trainers. Waar talenten voorheen veel reisafstand moesten afleggen voor goede trainingen, trainen ze nu dichtbij huis in de eigen provincie. Het bundelen van krachten en de voorzieningen in een RTC kunnen uitval verminderen en de doorstroom bevorderen. Sporters kunnen gebruik maken van medische en mentale begeleiding, voedingsadvies, studiebegeleiding en maatschappelijke begeleiding. Het uiteindelijke doel van een RTC is de doorstroom van talenten naar de nationale (jeugd)selecties.

---------------------EINDE PERSBERICHT--------------------

Noot aan de redactie (