Ingezonden persbericht


Schieveste krijgt duurzame ondergrondse wateropvang

De gemeente Schiedam bouwt een innovatief en duurzaam ondergronds systeem voor de opvang en afvoer van het hemelwater binnen Schieveste, het nieuwe stedelijke gebied dat rondom Station Schiedam Centrum wordt gerealiseerd. Dit systeem voert het hemelwater zonder gebruik van energie vertraagd af naar de Schie. Naast de optimale bereikbaarheid door de ligging aan de A20 en nabij openbaar vervoersknooppunt Schiedam Centrum is duurzaamheid een belangrijke pijler bij de ontwikkeling van Schieveste.

Waterschappen stellen strenge eisen aan de opvang en afvoer van het hemelwater en het afvalwater. Binnen Schieveste worden deze twee waterstromen gescheiden afgevoerd. In de gebiedsontwikkeling van Schieveste wordt uitgegaan van een dicht stedelijk gebied waarin nauwelijks ruimte is voor open water (zoals een vijver of singel) om de hoeveelheid hemelwater te kunnen bergen. Om die reden is voor de afvoer van hemelwater gekozen voor ondergrondse wateropvang. Dit hemelwater kan vervolgens vanuit deze opvang vertraagd worden afgevoerd naar de Schie, maar eventueel ook op andere manieren worden gebruikt. Te denken valt aan een fontein of infiltratie in de bodem. Wethouder Maarten Groene: "Op het eerste gezicht lijkt deze aanpak niet spectaculair. Toch is het systeem absoluut innovatief en grensverleggend. Dat is ook mijn ambitie voor Schieveste. Met deze wateropvang loopt Schiedam vooruit op de komende klimaatveranderingen, met name de verwachte toename van excessieve regenbuien". Gemeente Schiedam heeft Royal Haskoning laten onderzoeken welke vormen van wateropvang in de gegeven situatie t.b.v. het openbare gebied mogelijk zijn. Hieruit blijkt dat het toepassen van zogenoemde 'watershells' het beste is. Watershells zijn een soort tafels van kunststof. Door deze tafels op een betonnen vloer te zetten, rondom keerwanden te plaatsen en er bovenop een betondek te leggen, ontstaat een soort lange kelder. Bovenop het betondek wordt de rijweg aangelegd. Onder de naast de rijweg geprojecteerde trottoirs krijgen de riolering voor het huishoudelijke water, de warmte-koude leidingen, een grote hoeveelheid kabels en leidingen en de bomen(wortels) hun plek. Deze wateropvang wordt gelegd boven het waterpeil van de Schie. Zodoende wordt het hemelwater onder natuurlijk verval naar de Schie gevoerd en zijn er geen pompen nodig.

Op de bijgevoegde 'foto waterberging' verrichtten Hoogheemraad mevrouw I.J.A. ter Woorst van het Hoogheemraadschap van Delfland en wethouder M. Groene van de gemeente Schiedam woensdag 23 februari 2011 de officiële starthandeling voor de bouw van de wateropvang. Ir. H. van der Meer van het Ingenieursbureau van de gemeente Schiedam begeleidt de starthandeling.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht