Centrum voor Wiskunde en Informatica

Persbericht Koninklijk Wiskundig Genootschap

Amsterdam, 24 februari 2011

Wiskundige Kim Plofker ontvangt Brouwerprijs 2011

Het Koninklijk Wiskundig Genootschap (KWG) kent de Brouwerprijs 2011 toe aan wiskundige Kim Plofker. Ze ontvangt de prijs vanwege haar excellente onderzoek op het gebied van de geschiedenis van de wiskunde. Plofker zal de Brouwerprijs op 14 april in ontvangst nemen tijdens het 47ste Nederlands Mathematisch Congres aan de Universiteit Twente. Het is de 14e keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Plofker is verbonden aan het Department of Mathematics van het Union College in Schenectady, USA. Ze is expert in wetenschapsgeschiedenis in de oudheid en middeleeuwen en in Sanskriet. In 1995 promoveerde ze bij David Pingree aan Brown University, USA. Daarna heeft zij gewerkt in Cambridge (Massachusetts), in Delhi en in Utrecht. Haar boek 'Mathematics in India' verscheen in 2009 bij Princeton University Press. Kim Plofker was invited speaker tijdens het International Congress of Mathematicians 2010 in Hyderabad, India.

Tijdens de uitreiking van de Brouwerprijs wordt eerst een laudatio uitgesproken door de Utrechtse wiskundige Jan Hogendijk, voorzitter van de commissie die Plofker heeft geselecteerd voor de prijs. Plofker zelf verzorgt de Brouwerlezing. Daarna overhandigt Gert Vegter de Brouwermedaille.

Brouwerprijs
L.E.J. Brouwer (1881-1966) was een van de meest vooraanstaande Nederlandse wiskundigen. In 2007 wijdde TNT Post een postzegel aan hem. Kort na de dood van Brouwer hebben het KWG en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen de Brouwerprijs ingesteld. Eenmaal per drie jaar selecteert een speciale commissie een belangrijk deelgebied in de wiskunde en een persoon die daarin op bijzondere wijze geëxcelleerd heeft. Voor 2011 is dat gebied de Geschiedenis van de Wiskunde. De commissie bestaat dit jaar uit Jan Hogendijk (voorzitter), Teun Koetsier, Hendrik Lenstra, Jan van Maanen, Gert Vegter en Steven Wepster. De Brouwerprijs is de meest prestigieuze Nederlandse wiskundeprijs die ook internationaal in hoog aanzien staat.

Koninklijk Wiskundig Genootschap
Het Koninklijk Wiskundig Genootschap is een landelijke vereniging van beoefenaars van de wiskunde en iedereen die de wiskunde een warm hart toedraagt. De vereniging is in 1778 opgericht en is 's werelds oudste nationale wiskundegenootschap. Het genootschap heeft als doel de wiskunde te bevorderen en haar beoefening en toepassingen aan te moedigen. Daarnaast vertegenwoordigt het KWG de Nederlandse wiskundige gemeenschap in binnen- en buitenland.


---------
Noot voor de redactie (