Ingezonden persbericht


Intel introduceert Thunderbolt-technologie - de snelste dataconnectie voor PCs

Complete HD-film wordt in minder dan 30 seconden overgezet

Samenvatting

· Thunderbolt-technologie is een nieuwe, zeer snelle verbindingstechnologie voor de pc, met een snelheid van 10 gigabit per seconde
· Thunderbolt technologie ondersteunt zowel data- als HD-videoverbindingen via één kabel
· Apple zal als eerste Thunderbolt-technologie gebruiken in de nieuwe lijn MacBook Pro-laptops

24 februari 2011 -

Intel introduceert vandaag Thunderbolt-technologie, een nieuwe, zeer snelle verbindingstechnologie voor de pc, die gegevensoverdracht op hoge snelheid combineert met HD-video, via één kabel. Met een snelheid van 10 Gbps is Thunderbolt-technologie in staat om een complete HD-film in minder dan 30 seconden over te zetten. Deze door Intel ontwikkelde technologie wordt op de markt gebracht in samenwerking met Apple en zal als eerste beschikbaar zijn in Apple's nieuwe lijn van MacBook Pro laptops.

Minder wachten, meer doen
Het idee achter Thunderbolt-technologie (voorheen bekend als 'Light Peak'), is om sneller mediagegevens te transporteren; de verbindingen tussen apparaten te vereenvoudigen en nieuwe mogelijkheden te creëren voor het bouwen en gebruiken van pc's. Centraal hierin staat de combinatie van snelle dataverbindingen en HD-videoverbindingen via één kabel. Thunderbolt-technologie maakt dit mogelijk via twee communicatiemethoden of 'protocollen': PCI Express voor gegevensoverdracht en DisplayPort voor videoverbindingen. PCI Express maakt het mogelijk om vrijwel ieder type apparaat aan te sluiten, terwijl DisplayPort schermen kan aansturen met een resolutie van 1080p en hoger, in combinatie met acht-kanaals audio. Alle apparaten met Thunderbolt-technologie maken gebruik van dezelfde connector en het is mogelijk om meerdere apparaten in serie aan te sluiten, via elektrische of optische kabels.

(cid:image010.jpg@01CBD43F.2708FE00)

Thunderbolt-technologie voorziet in de behoeften van veeleisende HD-professionals. Video-editors kunnen aan de slag met audio- en videobewerkingsapparatuur met een hoge bandbreedte, waarbij ze profiteren van een hoge snelheid (low latency) en zeer nauwkeurige synchronisatie. Hiermee is het mogelijk om in real-time HD-content te bewerken. Met een snelheid van 10Gbps kunnen grotere mediabestanden sneller worden verzonden, zodat er minder lang gewacht hoeft te worden bij het bekijken en bewerken van video. Het bewaren en opvragen van backups verloopt sneller, zodat gearchiveerde content sneller beschikbaar is. Voor gebruikers van mobiele pc's betekent Thunderbolt-technologie dat ze nog maar één connector op hun ultra-dunne laptop hebben, voor zowel een snelle dataverbinding als voor het aansluiten van een HD-scherm, thuis of op kantoor. Thunderbolt-technologie is complementair aan andere I/O-technologieën die Intel blijft ondersteunen.

"Het creëren en bewerken van HD-media is een van de zwaarste pc-toepassingen die er is", zegt Mooly Eden, general manager van Intels PC Client Group. "Met Thunderbolt-technologie biedt Intel een innovatieve technologie waarmee zowel professionals als consumenten hun groeiende verzameling mediacontent - van muziek tot HD-films - gemakkelijker kunnen gebruiken. Het gaat erom dat content snel en gemakkelijk uitgewisseld moet kunnen worden tussen de pc en allerlei apparaten. Dat hebben we nu mogelijk gemaakt."

"We zijn zeer blij dat we in samenwerking met Intel de revolutionaire Thunderbolt-technologie nu aan Mac-gebruikers kunnen aanbieden", zegt Bob Mansfield, senior vice president Mac Hardware Engineering bij Apple. "Met een ultrahoge datasnelheid, ondersteuning voor hoge resolutie displays en compatibiliteit met bestaande I/O-technologieën, is Thunderbolt een belangrijke doorbraak voor de hele industrie en we denken dat ontwikkelaars hier bijzonder blij mee zullen zijn."

Thunderbolt-technologie is gebaseerd op een Intel-controllerchip en maakt gebruik van een kleine connector die ook geschikt is voor mobiele apparaten. Verschillende bedrijven hebben inmiddels producten aangekondigd die gebaseerd zijn op Thunderbolt-technologie of zullen deze technologie in toekomstige producten gaan ondersteunen. Dit zijn onder andere Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, LaCie, Promise en Western Digital. Intel werkt samen met de industrie aan een reeks producten met Thunderbolt-technologie, waaronder computers, displays, opslagapparaten, audio-/videoapparaten, camera's en docking stations.

Noot voor de reactie:

hi-res beeldmateriaal is te vinden op http://newsroom.intel.com/community/intel_newsroom/blog/2011/02/24/thunderbolt-technology-the-fastest-data-connection-to-your-pc-just-arrived

Over Intel
Intel, marktleider in computerinnovatie, ontwikkelt en bouwt essentiële technologieën die dienen als de bouwstenen voor computerapparatuur over de hele wereld. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom en op http://blogs.intel.com. Intel is ook te volgen via Twitter: http://twitter.com/intel.



Ingezonden persbericht