D66


donderdag 24 februari 2011

Twijfels over naleving akkoord bankgegevens VS

Europarlementariër Sophie in ´t Veld (D66) wil van de Europese Commissie weten hoe het verdrag over de doorgifte van bankgegevens van Europese burgers aan de VS geëvalueerd kan worden als alle relevante informatie geheim is.

In ´t Veld: "Hoe kunnen we dan weten dat er volgens de afspraken met de gegevens van Europese burgers wordt omgegaan?"

Uitgelekt document

D66 heeft steeds meer twijfels of het akkoord met de VS over bankgegevens, SWIFT, kan worden nageleefd. Het verdrag moet na een periode van zes maanden worden geëvalueerd. Uit een uitgelekt document op de website State Watch, een waakhond voor burgerrechten in Europa, blijkt dat de Duitse delegatie binnen de Raad van ministers aan de bel heeft getrokken over het gebrek aan informatie.

Vertrouwen wordt ondermijnd

Volgens In ´t Veld wordt hierdoor het toch al zeer geringe vertrouwen volstrekt ondermijnd. De sociaal-liberaal stemde eerder schoorvoetend in met het verdrag, onder de voorwaarde dat het 100% verifieerbaar en waterdicht zou zijn. "Binnenkort staat een ander omstreden akkoord op de agenda, die over de doorgifte van passagiersgegevens van Europese burgers. Wat mij betreft stemmen we daar niet mee in zolang er geen keiharde afspraken op tafel liggen."

Druk uitoefenen

D66-kamerlid Gerard Schouw heeft tegelijkertijd vragen gesteld aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Schouw: "De minister moet druk uitoefenen op de Europese Commissie. We willen alle informatie op tafel, want anders kunnen de onduidelijkheid en het gebrek aan transparantie leiden tot wantrouwen in het verdrag."