D66


donderdag 24 februari 2011

Europa moet plannen Bleker met natuurgebieden stoppen

Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy wil dat de Europese Commissie staatssecretaris Bleker (ELI, CDA) terugfluit om onherstelbare schade aan de natuur te voorkomen.

Bleker schrijft in een brief dat hij een aantal Nederlandse natuurgebieden niet langer wil beschermen, de doelen voor andere gebieden wil verlagen en nog meer ruimte wil geven voor activiteiten die de gebieden kunnen verstoren of verslechteren. Gerbrandy: " Daarmee wordt de bestaande natuurwetgeving steeds verder uitgekleed en afgezwakt. Bleker denkt snel geld te kunnen winnen, maar die koers kan hem duur komen te staan als Nederland forse schadeclaims moet betalen." Gerben Jan Gerbrandy heeft vandaag Commissaris Poto nik (milieu) opgeroepen om hiertegen in actie te komen. De Europese Commissie ziet toe op de uitvoering van Europese wetgeving en kan dus eventueel juridische stappen tegen Nederland nemen.

Meer dan helft dieren en planten verdwijnt

Het lijkt erop dat de staatssecretaris het voortouw wil nemen om de zorgvuldig vastgestelde doelen voor het Europees natuurbeleid in Brussel ter discussie te stellen. Gerbrandy: "Uit zijn eigen onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de dieren en planten op termijn uit Nederland verdwijnt. Oud minister van Landbouw en Natuur Cees Veerman heeft nota bene de natuurgebieden aangemeld die zijn partijgenoot nu schrapt!"

Afspraak is afspraak

Kamerlid Stientje van Veldhoven wijst op de internationale afspraken die Nederland heeft gemaakt en de mogelijk negatieve gevolgen: "Bleker moet eerst denken, dan doen. En internationale afspraken respecteren. Nu handelt het kabinet vooral andersom, waardoor niet alleen de Nederlandse natuur, maar ook het vertrouwen van alle andere betrokken partijen op het spel wordt gezet."