Rijswijk kijkt achterom met LOOKY


RIJSWIJK, 20110224 -- De Fietsersbond Haagse Regio e.o. en de wethouder Verkeer en Vervoer van Rijswijk brengen een nieuw soort fietsspiegel onder de aandacht die niet alleen in Nederland, maar ook ver buiten de grenzen uniek is. De handschoen met een geïntegreerde achteruitkijkspiegel heet LOOKY. Doordat de fietser met LOOKY zicht heeft op de verkeerssituatie van achteren, zoals achteropkomende auto's en inhalende brommers, wordt de veiligheid van de fietser vergroot. Ook zou LOOKY het fietsverkeer moeten stimuleren.

Wethouder Verkeer en Vervoer Rijswijk, Dick Jense, geeft aan dat LOOKY bijdraagt aan de veiligheid van de steeds groter wordende groep kwetsbare fietsers. Voorzitter heer Ruitenberg van de Fietsersbond Haagse Regio e.o. ziet in LOOKY een hulpmiddel om senioren op de fiets te krijgen en te houden.

Waarom LOOKY
Een spiegel op de fiets is niet verplicht, maar is net zoals een autospiegel belangrijk om de situatie van achter in te schatten zonder stabiliteit te verliezen of te slingeren op de weg bij het omdraaien. Een onderzoek van Fietsen.123.nl 1 wijst uit dat ruim 40% van de fietser behoefte heeft aan een achteruitkijkspiegel bij het fietsen. Als voornaamste redenen worden genoemd: veiligheidsgevoel, anticiperen in het verkeer en gemak.

Alternatief op vaste spiegel op fietsstuur
De LOOKY handschoen is een aanvulling op de bestaande fietsspiegels. Een nadeel van een vaste spiegel is de kwetsbaarheid. Een uitsteeksel op het stuur kan gevaarlijk zijn bij het omvallen van de fiets. Daarnaast speelt vandalismegevoeligheid, montagewerk en mode een rol bij de keuze voor een vaste fietsspiegel. Brilspiegeltjes zijn een ander alternatief, maar hebben als nadeel dat het hoofd moet meedoen bij het positioneren van de spiegel.

Door de bolle spiegel op de duimzijde van de LOOKY handschoen krijgt de fietser een breed blikveld van alles wat achter zich gebeurt en kan daardoor de verkeerssituatie achter zich goed inschatten. In sommige gevallen blijft het noodzakelijk om even over de schouder te kijken, bijvoorbeeld om een exacte afstand van aankomend verkeer te bepalen bij het afslaan.

Ook houdt de fietser met LOOKY contact met de omgeving, zoals volgers van een groep toerfietsers of kinderen achterop of in de fietskar. Senioren op de fiets krijgen met LOOKY een hulpmiddel in handen waarmee zij, zonder stabiliteit te verliezen bij het omdraaien, zicht krijgen op achteropkomend verkeer.

De LOOKY wordt de komende tijd getest door Veilig Verkeer Nederland.

Initiatiefnemer LOOKY
Het idee is bedacht en ontwikkeld door Stichting KWAMUTEGEN. Door LOOKY onder de fietsers te propageren wil de stichting haar doelstellingen ondersteunen om het verkeer veiliger te maken en het fietsen te stimuleren. De Rijswijkse Jessica van Batenburg is binnen de stichting het aanspreekpunt voor alle activiteiten van de stichting. Fietsers kunnen LOOKY bemachtigen bij de fietsspeciaalzaak.

In het verlengde van haar activiteiten op het gebied van verkeersveiligheid, verstrekt de stichting via het KWAMUTEGEN kinderfonds financiële steun aan jonge verkeersslachtoffers. Van elke uitgegeven LOOKY gaat 10% naar het KWAMUTEGEN kinderfonds.





Stichting KWAMUTEGEN