The King's Speech toont de waarde van moderne stottertherapie


WOERDEN, 20110224 -- De met 12 Oscars genomineerde The King's Speech maakt de discussie over stotteren los. Aan het einde van de film is een goede speech te zien die met kunst en vliegwerk wordt `gedirigeerd' door de therapeut Lionel Logue. De kijker vraagt zich dan ook terecht af: 'en hoe nu verder' - 'zou koning George VI van Engeland er helemaal vanaf komen'? De werking van een persoonlijke aanpak in The King's Speech is overtuigend. Het laat een onmisbaar onderdeel zien van de moderne stottertherapie.

Het spookbeeld van de zo treffend in beeld gebrachte angstmomenten versterkt het beeld dat stotteren een rampzalige stoornis is. Stotteren bij volwassenen is inderdaad in de meeste gevallen een zeer complex probleem, dat zich per persoon anders kan uiten. Het actualiteitenprogramma De Wereld Draait Door van 17 februari toonde de 'one size fits all' therapie van de middenrifademhaling, die alles oplost. De film maakt echter duidelijk dat stotteren een complexe stoornis is.

Hoe zou George VI anno 2011 behandeld worden?

Vooropgesteld: anno 2011 wordt ernstig stotteren vaak voorkomen door goede preventieve aanpak door de logopedist, vanaf de eerste verschijnselen. Nederland beschikt over een netwerk van stottertherapeuten, dit zijn  gespecialiseerde logopedisten. Een stottertherapeut maakt bij elke persoon een inventarisatie van specifieke symptomen, waarna een maatwerk behandelplan wordt opgesteld, bestaande uit diverse methoden die wetenschappelijk zijn onderbouwd.

Gecombineerde aanpak

Meestal is iemand die stottert goed geholpen met een combinatie van spreektechnieken en de behandeling van vaak stevig verankerde psychologische belemmeringen. In een persoonlijke aanpak moet meestal eerst de stotterangst worden overwonnen. Durven spreken, ook al is het spreken niet perfect, zoals koning George VI in de film, waarna spreektechnieken meer kans krijgen. Lastige situaties komen dan geleidelijk in beeld: zonder angst durven telefoneren, een spreekbeurt of presentatie houden, een zakelijk gesprek voeren met een klant, een pleidooi houden als jurist, een team van medewerkers aansturen.

Elke stoornis kent in de behandeling z'n grenzen. Niet voor elke stotterende spreker is geheel vloeiend spreken een haalbaar doel. Voor velen kan het een hanteerbaar probleem worden, nauwelijks opvallend of storend voor de luisteraar. Denk aan de spraak van Herman Finkers, Erben Wennemars, Ben van der Burg of de presentator van het vroegere programma RUR Jan Lenferink. Miss Montreal trekt zich er niets van aan en stottert gewoon door.

Alternatieven                                                                                                            

Stotteren is ook een markt voor veel goedbedoelende `alternatieve' therapeuten. Die beloven dat iedereen onder alle omstandigheden geheel vloeiend kan leren spreken, vaak met de toevoeging `Als het niet lukt ligt het aan jou'. Het kunstmatig toepassen van allerlei technieken lukt vaak even, maar beklijft zelden, waarna de wanhoop vaak opnieuw toeslaat. `Omdat de klant erom vraagt' worden een aantal van deze methodes zelfs vergoed door de Zorgverzekeraars.





NVLF