NCRV

Rondom 10: Misbruik in de jeugdzorg

Ingezonden door NCRV op 23 februari, 2011 - 14:48


zaterdag, 26 februari, 2011 - 21:10
Zender:
Nederland 2

Laatste seizoen Rondom 10 van start; op Koninginnedag uitzending vanuit Paleis Soestdijk

Vanaf zaterdag 26 februari is bij de NCRV een nieuwe reeks van het debatprogramma Rondom 10 zien, gepresenteerd door Ghislaine Plag. Het is het laatste seizoen van Rondom 10; in september komen de NCRV en de KRO met een nieuw, gezamenlijk debatprogramma.

In de eerste aflevering van dit seizoen van Rondom 10, zaterdag 26 februari, is het thema: `Misbruik in de jeugdzorg'. In 2010 werd een commissie in het leven geroepen om onderzoek te verrichten naar seksueel misbruik binnen de jeugdzorg. Vorig week kwam het bericht naar buiten dat er inmiddels bijna 500 meldingen zijn binnengekomen. Kinderen worden onder verantwoordelijkheid van de overheid in jeugdinstellingen en bij pleegouders geplaatst. Maar was en is er wel genoeg controle op de hulpverleners? En zijn zij wel goed gescreend? Na misbruik in de katholieke kerk zijn nu de ogen gericht op Jeugdzorg. Zijn de kinderen in veilige handen van de hulpverleners? En hoe omvangrijk is het probleem?

Slachtoffers vertellen in Rondom 10 hun verhaal en gaan in discussie met jeugdzorgmedewerkers, pleegouders en politici over de vraag hoe het misbruik heeft kunnen gebeuren en vooral hoe het in de toekomst moet worden voorkomen. En of het wel te voorkomen is. Want is het misbruik van de kinderen een specifiek probleem van de jeugdzorg of is het een brede maatschappelijke kwestie?

Aan de discussie zullen ook Rieke Samson-Geerlings, de voorzitter van de onderzoekscommissie, en Hans Kamps, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, deelnemen. Het is de eerste keer dat zij in gesprek gaan met slachtoffers van seksueel misbruik.

Op Koninginnedag is er bovendien een uitzending van Rondom 10 vanuit Paleis Soestdijk, die in het teken zal staan van het koningshuis en de troonopvolging. Rondom 10 wordt normaal gesproken uitgezonden vanuit cultuurcentrum Felix Meritis in Amsterdam, maar gaat ook af en toe het land in.

Twitter mee via #rondom10.
Programma:
Rondom 10
Presentator:
Ghislaine Plag
Website:
http://rondom10.ncrv.nl/