Belgische Federale Overheid

over de toestand in Libië

Minister Vanackere - Speciale Sessie van de VN-Mensenrechtenraad over de toestand in Libië

Datum: 25 februari 2011

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere is verheugd dat, mede op initiatief van België, vandaag te Genève een Speciale Sessie van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties plaatsvindt over de zorgwekkende mensenrechtensituatie in Libië. Op deze Speciale Sessie legt de Europese Unie, samen met een aantal andere landen, een ontwerpresolutie op tafel die het geweld sterk veroordeelt, oproept tot een onafhankelijk en internationaal VN-geleid onderzoek en de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Pillay vraagt om volgende week te rapporteren over Libië. België ondersteunt deze resolutie ten volle, en ijvert samen met andere landen voor de schorsing van Libië als lid van de VN-Mensenrechtenraad. Minister Vanackere drukt de hoop uit dat in deze Speciale sessie de VN-Mensenrechtenraad in staat zal blijken concrete stappen te ondernemen om de bevolking van Libië te ondersteunen.

Minister Vanackere gaat maandag naar Genève om er de VN-Mensenrechtenraad toe te spreken: "Ik zal er het geweld in Libië veroordelen. België wil meewerken aan een effectieve reactie van de internationale gemeenschap." In de marge van deze zitting zal hij met collega's van gedachten wisselen over de noodzaak tot actie op het terrein. Op welke manier kunnen de Verenigde Naties met een daadwerkelijke humanitaire aanwezigheid de bevolking beschermen? Hij zal daar pleiten voor een sterkere Mensenrechtenraad waarin de effectieve bescherming van mensenrechten centraal staat.

Een schorsing van Libië als lid van de Mensenrechtenraad is mogelijk mits een 2/3 meerderheid van de leden van de VN Algemene Vergadering. België is zowel in New York als in Genève bij de landen die het voortouw nemen om een dergelijke actie waar te maken.