Gemeente Rotterdam



26 februari 2011 | rotterdam | persbericht

Twee stadswachten constateren koolmonoxide in portiekwoning Klaverstraat in Rotterdam-Charlois.

De twee stadswachten van de dienst Stadstoezicht in Rotterdam waren zaterdagmiddag op bezoek in een woning in de Rotterdamse Klaverstraat. Fred Marree van Stadstoezicht: "Zij waren nog maar net binnen toen de koolmonoxidemeter een zeer hoge concentratie koolmonoxide signaleerde. De stadswachten waarschuwden onmiddellijk de hulpdiensten." Ambulance, brandweer en politie waren snel ter plaatse. De zes personen die in de woning aanwezig waren zijn direct voor controle overgebracht naar het ziekenhuis. Ook mensen uit andere woningen in hetzelfde portiek zijn naar een ziekenhuis gebracht. Waarschijnlijk is een niet goed werkende geiser de oorzaak van het ontstaan van de koolmonoxide. De brandweer doet nader onderzoek.

Koolmonoxidemeter
"Een koolmonoxidemeter behoort tot de standaarduitrusting van stadswachten die werkzaam zijn bij de stedelijke inventieteams van Stadstoezicht. Al eerder werd tijdens huisbezoeken hoge tot zeer concentraties koolmonoxide waargenomen", aldus Marree. "Dank zij deze koolmonoxidemeters hebben medewerkers van Stadstoezicht al veel leed kunnen voorkomen." De bewoners van de Klaverstraat zijn buiten levensgevaar. Stadswachten van de stedelijke interventieteams van Stadstoezicht bezoeken jaarlijks duizenden woningen.

Sluipmoordenaar
In de woning waar de stadswachten zaterdagmiddag op bezoek waren zijn zes personen, waaronder een peuter en een baby van een maand oud, direct voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De andere woningen in het portiek werden ook ontruimd. Marree: "In het verleden was een niet goed werkende geiser vaak de oorzaak dat het zeer giftige gas vrij spel had. Koolmonoxide wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd omdat dit dodelijke gas reukloos en kleurloos is."