Ingezonden persbericht


Hilversum, woensdag 23 februari 2011

NASLEEP UITSPRAKEN HUUB OOSTERHUIS
Blauw Bloed, zaterdag 26 februari om 19.25 uur op Nederland 2

Blauw Bloed gaat in de komende uitzending dieper in op de opmerkelijke uitspraken van theoloog en dichter Huub Oosterhuis, die hij vorige week in het programma deed. Oosterhuis zegt onder andere dat de koningin 'zwaar gecensureerd' is in haar meest recente kersttoespraak. Zijn uitspraken leidden tot zeer veel aandacht van zowel de media als politiek Den Haag.

Uiteraard ook aandacht voor andere koninklijke onderwerpen, zoals een bijzonder portret van Claus-Casimir. Hij is de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien, en de enige kleinzoon van koningin Beatrix. Woensdag legt Claus-Casimir met zijn grootvader Laurens Jan Brinkhorst de eerste steen van de renovatie van het beroemde schilderij Panorama Mesdag.

Ook op de ski's geldt: jong geleerd is oud gedaan. Tijdens het persmoment in Lech vorige week was het weer overduidelijk dat het skiën bij de Oranjes in het bloed zit. Zelfs de kleine prinses Ariane deed al verwoede pogingen om de berg af te suizen. Maar hoe leren de prinsjes en prinsesjes skiën? En wie heeft er echt talent? Ski-expert Bert Romani geeft de antwoorden.

Nu de bruiloften van prins William en prins Albert naderen, vraagt Blauw Bloed zich af hoe koninklijke huwelijken horen. Is het gepast dat verschillende koninginnen een al eerder gedragen jurk aan hadden op het huwelijk van prinses Victoria? En is het wel behoorlijk dat prinses Annemarie bij haar huwelijk met prins Carlos werd bekogeld met rijst?

Verder vervolgt historica Reinildis van Ditzhuyzen haar Oranjeroute door Zeeland. Ditmaal doet zij de Zeeuwse hoofdstad Middelburg aan. Daar brengt ze onder andere een bezoekje aan de bloemist die op Koninginnedag 2010 alle bloemen voor het bordes van het stadhuis verzorgde.

Tot slot nemen we de kleding van de allerkleinste royals onder de loep. Per land verschilt het nogal hoe de prinsjes en prinsesjes worden aangekleed. Zo trekt prinses Máxima haar drie dochters bij de fotomomenten doorgaans identieke kleding aan. Prinses Mary van Denemarken kleedt haar kroost juist vaak in jurkjes en pakjes die zijn ontworpen door een andere royal.

Dit en nog veel meer koninklijk nieuws in Blauw Bloed, rond 19.25 uur op Nederland 2. Presentatie: Jeroen Snel.
---

Noot voor de redactie,