Ingezonden persbericht


Welke rol speelt u?
Play Van Abbe - Deel 4: De pelgrim, de toerist, de flaneur (en de werker) 26 februari - augustus 2011

Met werk van onder meer Joseph Beuys, James Lee Byars, Sarah Charlesworth, Erwin van Doorn, Barry Flanagan, Douglas Gordon, Surasi Kusolwong, Richard Long, Cristina Lucas, Deimantas Narkevičius, Oliver Ressler, Martha Rosler, Katharina Sieverding, Ulay / AbramoviIJ en Yang Zhenzhong.

Zaterdag 26 februari opent in het Van Abbemuseum Deel 4 van Play Van Abbe: De pelgrim, de toerist, de flaneur (en de werker). De tentoonstelling bestaat uit een selectie van belangrijke werken uit de collectie van het museum. Daarnaast is een aantal speciale gastkunstenaars uitgenodigd deel te nemen. In dit laatste deel van Play Van Abbe wordt de bezoeker uitgenodigd een bepaalde rol in te nemen wanneer hij of zij het museum bezoekt; als pelgrim, toerist, flaneur of werker. De pelgrim concentreert zich op het kunstobject; de toerist op verhalen; de flaneur op de tijd en de gehele museumervaring en de werker op confrontatie met kunst en productie van nieuwe ideeën voor zichzelf en anderen. Bezoekers kunnen tijdens hun bezoek van rol wisselen en ervaren hoe de kunstwerken steeds anders overkomen. Met het aanbieden van deze klassieke rollen wil het museum vooral de aandacht vestigen op de museumbezoeker en de manier waarop deze kunst ervaart, meer dan de kunstwerken zelf te thematis eren.
De tentoonstelling wordt om 16.00 uur geopend door Matthijs Rümke, artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel, en Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum. Tijdens de opening verzorgen speciale gastrondleiders, ieder vanuit een eigen invalshoek, rondleidingen door de tentoonstelling. Play Van Abbe Deel 4 loopt tot augustus 2011 en omvat een gevarieerd programma met performances, films en andere evenementen.

Lees voor meer informatie het bijgevoegde persbericht.