D66

zondag 27 februari 2011

Zorgen over personeelsbeleid Buitenlandse Zaken

Jonge medewerkers vinden het personeelsbeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken onvoldoende. Dat blijkt uit meerdere interviews in het personeelsblad van het ministerie. D66-Kamerleden Alexander Pechtold en Wassila Hachchi willen dat minister Rosenthal (VVD) van Buitenlandse Zaken en minister Donner (CDA) van Binnenlandse Zaken gehoor geven aan deze klachten. "Wij maken ons zorgen over het beeld dat jonge medewerkers schetsen van hun kansen binnen het ministerie. De regering moet voorkomen dat talent binnen de overheid verloren gaat," aldus Pechtold.

Kwaliteit van het personeel

De gebrekkige doorgroeimogelijkheden en de matige steun van de Hoofddirectie Personeel en Organisatie lijken een grote rol te spelen bij het vertrek van getalenteerde medewerkers. D66 wil inzicht krijgen in het aantal jonge medewerkers dat het ministerie verlaat. Hachchi: "CDA en VVD zeggen dat ze groot belang erbij hebben om de kwaliteit van het overheidsapparaat vast te houden, maar wat doen ze precies om talentvolle medewerkers te behouden?"

Leeftijdneutraal

Het kabinet Rutte-Verhagen wil 6,5 miljard euro bezuinigen op de overheid. Een voorstel van D66 om leeftijdneutraal te bezuinigen werd vorig jaar in de Tweede Kamer aangenomen, maar de concrete invulling per ministeries is nog onbekend. "De gemiddelde leeftijd bij de overheid is al veel hoger dan in het bedrijfsleven. De huidige bezuinigingen raken voornamelijk jongeren met een tijdelijk contract. Wij willen dit voorkomen. Jonge ambtenaren bieden flexibiliteit en zijn door de vergrijzing hard nodig," legt Hachchi uit.