FNV KIEM

FNV steunt linkse oppositiepartijen

maandag 28 februari 2011

De FNV steunt de linkse oppositiepartijen die zich twee dagen voor de verkiezingen hebben verenigd. Samen met bekende Nederlanders keren zij zich tegen de kabinetsplannen voor de sociale werkplaatsen, bijstand en jong gehandicapten.

Manifest

Dit staat in een manifest dat de SP, PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie met de FNV vandaag in de Volkskrant publiceren: 'Ook in tijden van bezuinigingen mogen in een beschaafd land mensen met een arbeidsbeperking niet worden uitgesloten en veroordeeld tot een leven in armoede.'

De ondertekenaars keren zich tegen plannen 'waardoor tienduizenden hardwerkende mensen met een arbeidsbeperking hun baan verliezen of moeten leven van minder geld'. Zij willen 'geen afbraak van de arbeidsvoorwaarden van mensen met een arbeidsbeperking', geen ontslagen, maar inkomensbehoud voor bijstandsgerechtigden, jonggehandicapten en mensen met een arbeidsbeperking.

Bijstand
Het manifest keert zich tegen de kabinetsplannen om 2,1 miljard euro te bezuinigen. Dat moet onder meer door de bijstand samen te voegen met de regeling voor jonggehandicapten en de sociale werkplaatsen. Het wordt de bedoeling dat alleen echte gehandicapten die niet meer dan het minimumloon kunnen verdienen, in de sociale werkplaatsen terecht kunnen. Nu komt het voor dat in de werkplaatsen soms anderhalf keer het minimumloon wordt verdiend.

Steun van bekende Nederlanders

Het manifest is ondertekend door Agnes Jongerius (FNV), Emile Roemer (SP), Job Cohen (PvdA), Jolande Sap (GroenLinks), André Rouvoet (CU) en Ad Poppelaars (VVD) van de lobbyclub van chronisch zieken en gehandicapten, de CG Raad. Ook de economen Arnold Heertje, Alfred Kleinkecht en Harry Verbon, dominee Huub Oosterhuis, Henk Krol (Gay krant, partij 50PLUS), publicist Marcel van Dam (ex-PvdA, SP) en oud-PvdA-minister Jan Pronk hebben het manifest getekend. Ook staan columnist Jan Mulder, cabaretier Herman van Veen, journalist Cisca Dresselhuys en oorlogsverslaggever Arnold Karskens bij de ondertekenaars.