Wetterskip Fryslân

onder water

Soestpolder bij Burgum tijdelijk onder water

maandag, 28 februari 2011

Wetterskip Fryslân heeft in samenwerking met Staatsbosbeheer op 24 februari een deel van de Soestpolder tussen Burgum en het Burgumermar tijdelijk onder water gezet. Deze test is uitgevoerd in overleg met Wald & Finne en de Fugelwacht Burgum. De polder is recent ingericht om dienst te doen als overloop bij een verhoogd boezempeil.

Ruimte voor hoog water

Door extreme neerslag kan er tijdelijk wateroverlast ontstaan. In zo'n situatie wordt de Soestpolder gebruikt om meer ruimte te bieden voor het hoge water uit het Prinses Margrietkanaal. De polder fungeert dan feitelijk als voorheen een zomerpolder. Met het nieuwe gemaal kan het Wetterskip de Soestpolder onder water zetten en het systeem testen. Het is de bedoeling dat de polder tot ongeveer half maart plas-dras komt te staan.

Regelmatig testen

Door een goed waterbeheer is het overlopen van de Friese boezem tegenwoordig een uitzondering. Berekend is dat eens in de 30 jaar dergelijke retentiegebieden gebruikt worden om bij hoogwater op de Friese boezem extra berging te creëren. Daarom is het goed om met enige regelmaat de aangebrachte schuiven en inlaten te testen. Daarnaast is ook een goede afstemming van belang met de beheerder en gebruikers, zodat we weten wat er allemaal moet gebeuren als het echt noodzakelijk is de polder te gebruiken.

naar boven

Weidevogels

Het ondergelopen grasland is bij uitstek het biotoop voor de grutto, watersnip, kemphaan, slobeend en zomertaling. Deze kritische weidevogels staan op het punt ons Friese landschap te verlaten door gebrek aan deze zogenaamde `wetlands'. Het is dan ook geen toeval dat we de test nu doen. Staatsbosbeheer wil graag de weidevogels lokken naar de Soestpolder. Door een eenzijdig beheer gingen de aantallen weidevogels in dit gebied snel achteruit. We willen de achteruitgang hier keren. Daarom is het gebied opnieuw ingericht. Naast de retentiepolder zijn er ook verschillende plas-dras percelen aangelegd. Ook hebben we het gebied in beheer gegeven aan de boeren die verenigd zijn in Wald & Finne. Door een afwisselend beheer met beweiding en hooiland zijn we weer op de goede weg. Ook is aan de bezoeker gedacht. De Fugelwacht Burgum heeft een prachtige wandelroute en vogelkijkhut aangelegd in het gebied. Vanaf de hoge uitkijktoren bij de Burgumermar heb je uitzicht over de Soestpolder.

Kijk ook voor meer informatie op de website van staatsbosbeheer.