Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T Kamer van Koophandel Rotterdam

betreffende
Persbericht: COEN Conjunctuur Enquete Nederland uw kenmerk

bijlagen datum
28 februari 2011
doorkiesnummer
06 467 481 22

Minder optimisme over economisch herstel in eerste kwartaal 2011

Ondernemers in het gebied van de Kamer van Koophandel (KvK) Rotterdam zien het eerste kwartaal van 2011 positief tegemoet, maar hun optimisme is minder groot dan een kwartaal eerder. Het aantal faillissementen daalt. Dit blijkt uit de resultaten van de ConjunctuurEnquête Nederland (COEN) over het eerste kwartaal 2011 en de Business Barometer Rotterdam over het laatste kwartaal van 2010, die de Kamer van Koophandel vandaag publiceert.

De COEN brengt ieder kwartaal de verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart. De Business Barometer Rotterdam geeft ieder kwartaal het overzicht van het aantal uitgegeven exportdocumenten voor buiten de EU, het aantal starters, nieuwe dochterbedrijven, opheffingen en faillissementen. De Business Barometer biedt een overzicht van de cijfers per gemeente in het kamergebied.

Uit de COEN blijkt dat de internationale concurrentiepositie van de ondernemers in het gebied van de KvK Rotterdam in het vierde kwartaal is verbeterd. De ondernemers verwachten nu dat hun omzet, orderontvangsten, prijzen, tarieven, export en productie in het eerste kwartaal verbeteren. Nog steeds denken veel ondernemers in het gebied van de KvK Rotterdam dat hun personeelsbestand de komende tijd eeder zal krimpen dan toenemen. Dit beeld bestaat sinds het uitbreken van de economische crisis. Alleen eind vorig jaar was het aantal optimisten over de personeelssterkte even groot als het aantal somber gestemde ondernemers.

Uit de Business Barometer over het vierde kwartaal van 2010 blijkt dat het aantal starters in het vierde kwartaal uitkomt op 3.429. Dat is 23 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Landelijk was sprake van een stijging met 20 procent. Ook nam het aantal opheffingen toe. In het vierde kwartaal werden 3.046 ondernemingen opgeheven. Dat is 13 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Landelijk was sprake van een stijging van het aantal opheffingen met 9 procent. Het aantal faillissementen nam in het Rotterdamse kamergebied in 2010 met 7 procent af tot 740.