Rechtbank Leeuwarden


Het rapen van kievitseieren in Fryslân mag ook in 2011 doorgaan

De rechtbank Leeuwarden heeft vandaag besloten dat de ontheffing voor het rapen van kievitseieren in stand blijft. Dat betekent dat ook dit jaar in Fryslân weer kievitseieren mogen worden geraapt.

De provincie Fryslân heeft de ontheffing verleend aan de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten (BFVW). Leden van de BFVW mogen nu van
1 maart tot en met 31 maart kievitseieren rapen. De Provincie heeft berekend dat als in die periode 5.939 eieren worden geraapt, er in Fryslân voldoende kieviten overblijven.

De Faunabescherming had beroep ingesteld tegen de ontheffing. Volgens de Faunabescherming is het aantal kieviten in Fryslân ook het afgelopen jaar weer zo achteruitgegaan dat er geen eieren mogen worden geraapt. De rechtbank vindt echter dat de berekeningen van de Provincie kloppen.

Verder kan het registratiesysteem dat de Provincie heeft bedacht, door de beugel. Dit systeem houdt in dat elke eierzoeker bij het vinden van eieren eerst per sms toestemming moet vragen of hij mag rapen. De geraapte eieren worden geregistreerd. Als het maximum toegestane aantal eieren is geraapt, wordt een sms verstuurd dat rapen niet meer mag.

De rechtbank heeft het beroep van de Faunabescherming ongegrond verklaard.

Zie voor eerdere uitspraken over dit onderwerp: LJN AT0660, LJN BB0660, LJN BH3888, LJN AU7591 en LJN BD5356.

LJ Nummer


BP6057
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Leeuwarden
Datum actualiteit: 28 februari 2011