Openbaar Ministerie

Versnelde afdoening zaken van start in Utrecht

28 februari 2011 - Arrondissementsparket Utrecht

Vandaag heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in Utrecht het startsein gegeven voor de nieuwe werkwijze `versnelde afdoening van strafzaken'. Hierin werken politie, Openbaar Ministerie (OM) en andere partners samen om eenvoudige strafbare feiten zo spoedig, simpel en slim mogelijk af te doen.

Om dit te realiseren zijn er plekken ingericht waar deze partijen samenwerken. De eerste plek is de zogenoemde selectietafel, waar door politie en OM wordt bepaald of een strafbaar feit in aanmerking komt voor deze versnelde afdoening. Is dit het geval, dan gaat de zaak naar de zogenoemde afdoeningstafel, waar door medewerkers van het OM een beslissing wordt genomen over de sanctie die moet volgen op het strafbare feit. Aan deze tafel zitten de verdachte en het Openbaar Ministerie, en indien de verdachte dit wenst een advocaat.

Derde stap is de executietafel, waar de opgelegde straf gelijk ten uitvoer wordt gelegd of daar een begin mee wordt gemaakt. Dit kan zijn het betalen van een geldsom of het uitvoeren van een taakstraf en het vergoeden van de eventuele schade van het slachtoffer. In al deze fasen wordt nauw samengewerkt met de justitiële ketenpartners, zoals Reclassering, Slachtofferhulp Nederland en de Raad voor de Kinderbescherming. Deze plekken zijn fysiek ingericht in het politiebureau op de Kroonstraat en in het Arrestantencomplex in Houten.

Bij de opening stelde plaatsvervangend hoofdofficier en landelijk projectleider Bac van het OM dat de termijn waarin een strafbaar feit wordt afgedaan nu enige maanden bedraagt. "Dat moet anders", meent hij "Het slachtoffer heeft recht op meer. Niet alleen omdat we een kabinet hebben dat graag lik-op-stuk ziet, maar omdat we zelf als politie, OM en ketenpartners de burgers veel sneller willen laten weten waar ze aan toe zijn. Dat kan ongetwijfeld sneller zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit." Volgens korpschef Heijsman "leidt deze werkwijze tot een aanzienlijke verlichting van de bureaucratische last voor de politie omdat het proces-verbaal eenvoudig van aard is en een administratief medewerker deze verwerkt. De agent kan hierdoor meer op straat zijn."

De nieuwe werkwijze betekent ook een uitbreiding van de beschikbaarheid. Aanvankelijk wordt de versnelde afdoening mogelijk gedurende twaalf uur per dag, ook in het weekend. In de loop van dit jaar gaat ook in andere plaatsen in Nederland deze werkwijze van start, te weten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Den Bosch en ook landelijk bij het CVOM.

Minister Opstelten nam vandaag actief deel aan de aftrap voor de versnelde afdoening. Hij benadrukte dat van de overheid verwacht wordt dat crimineel gedrag met "bekwame spoed" wordt afgehandeld. "Als je zaken rap afdoet, zorgt dat voor meer tevredenheid bij burgers en politie, voor effectievere straffen en lagere kosten. Ook zo werken we aan een kleinere en krachtige overheid."