Gemeente Achtkarspelen


Raadsvergadering 24 februari 2011

Noem lokale politiek nooit saai, want dat is het zeker niet. Onder grote publieke belangstelling vergaderde de raad in Surhuisterveen. Er was volop discussie, politieke strijd, maar ook humor. De volksvertegenwoordigende rol van de gemeenteraad werd tot twee keer toe door het publiek met applaus beloond.

Consultatiebureaus blijven
De raad heeft unaniem besloten alle consultatiebureaus in Achtkarspelen in 2011 open te houden. Hiermee komt er voorlopig een einde aan de discussie rondom de bureaus. Voordat de raad in debat ging over het onderwerp, waren er twee insprekers. Mevrouw Van der Molen gaf namens de Verenigingen voor Plaatselijk Belang aan het niet eens te zijn met sluiting van de bureaus. `Dit heeft de dorpen geschokt.' Ook mevrouw Pijl was als moeder uit Harkema niet blij. `Hoe moet dit nu allemaal verder? Laat de consultatiebureaus alstublieft open blijven.' Alle partijen waren het uiteindelijk eens over het openhouden van de consultatiebureaus. PvdA-raadslid Nicolai gaf aan dat weinig reistijd belangrijk is. `Wij gaan voor optie twee, het openhouden van alle bureaus.' Frans Hoekstra deelde deze mening. `Bovendien is het aanwezig zijn van een bureau erg belangrijk voor de leefbaarheid in de dorpen', aldus het GBA-raadslid.
Verantwoordelijk wethouder Klaas Antuma begreep de keuze van de raad. `Kiezen voor optie twee is prima, maar waar komt het benodigde geld vandaan? Hebben de fracties daar over nagedacht?' Raadslid Miedema zei namens de CDA-fractie hier ideeën over te hebben. `Naar onze mening moet het geld vrijkomen door te bezuinigen op het vrijwilligersplatform.' Miedema gaf nog enkele opties, deze werden na een tweede schorsing door het college afgeraden. `Een gedeeltelijke bezuinigingsmogelijkheid is de vrijwilligerscentrale, daar wil het college wel in meegaan', aldus portefeuillehouder Antuma.

Samenwerking Kollumerland
In de notitie `Kollumerland kiest voor het zuiden' onderstreept het college van buurgemeente Kollumerland de keuze voor verdere samenwerking met Achtkarspelen. De fracties zijn verdeeld over de notitie. VVD-raadslid Pool zei niet te voelen voor verdere samenwerking. `Wij hebben gekozen voor Tytsjerksteradiel, dat lijkt ons voldoende.' De FNP kon wel zijn goedkeuring uitspreken. `Wy binne bliid mei dizze kar.' Portefeuillehouder Van der Zwan zei namens het college ook blij te zijn met de keuze. `Niet alleen Achtkarspelen bepaalt of Kollumerland geschikt is, ook Tytsjerksteradiel heeft hierin een belangrijke stem. Vooralsnog is deze gemeente onze preferente partner, maar samenwerking met Kollumerland is er en zal er ook blijven.'

Bomen weg aan de Kuipersweg
Alle bomen aan de Kuipersweg in Buitenpost zullen worden gekapt. Met dit besluit wordt tegemoet gekomen aan de inwoners van de straat. De ingrijpende bomenkap zal met de herplant van nieuwe bomen worden opgevolgd. Al in het vragenhalfuur, voorafgaand aan de raadsvergadering, stelden de fracties CDA, FNP en CU vragen over de communicatie rondom de reconstructie van de Kuipersweg. Omwonenden hebben het gevoel dat ze geen inspraak hebben gehad over het wel of niet kappen van de bomen. `Wat giet it Kolleezje dwaan om de resultaten fan de ynspraakjûn better ta syn rjocht komme te litten?', vroeg FNP-raadslid mevrouw Sietzema. Voor het CDA was de minder succesvolle inspraakavond en de duidelijke voorkeur van de bewoners aanleiding om een motie in te dienen waarin werd voorgesteld toch alle bomen te kappen met daarna een herplanting. Na een schorsing ging de raad akkoord met de motie, nadat die in stemming was gebracht door voorzitter Van der Zwan.

Via www.achtkarspelen.nl kunt u meer lezen over de besproken onderwerpen uit de raadsvergadering van 24 februari. Bijvoorbeeld over plan herinrichting dorpskom Twijzel en de jaarlijkse luchtfoto's van de gemeente.